Tűz ütött ki egy ukrán lőszerraktárban

2005.07.24. 16:21

Egy ember meghalt, egy pedig megsebesült, amikor szombaton tűz ütött ki egy ukrán fegyverraktárban. A tűz miatt a környező lakosságot ki kellett telepíteni.

Tűz ütött ki egy katonai fegyverraktárban szombaton Ukrajna délkeleti részében. A tűz miatt a környező Novobogdanivka település lakóit kitelepítették. Az ukrán TV5 magántévé úgy értesült, hogy egy asszony meghalt, egy másik súlyosan megsérült a robbanásokban. Az információt más forrás egyelőre nem erősítette meg.

A tűzoltóknak szombaton késő este sikerült a lángokat megfékezni. A hatóságok szerint a térségben uralkodó, helyenként 32 Celsius-fokos hőmérséklet miatt gyulladt meg a száraz fű, és ettől felrobbant egy készletnyi kézigránát. A lőszerraktár környékén több kilométeres sugarú körben fel nem robbant és sérült lőszerek hevernek.

Tavaly egy hasonló baleset során lőszer- és repeszgránátok terítették be a Kijevtől 600 kilométerre délkeletre fekvő Melitopol térségében egy lőszerraktár környékét. A balesetben egy ember meghalt, és ezreket kellett kiköltöztetni a térségből. Az ott tárolt 90 ezer tonna munícióból 50 ezer tonna repült a levegőbe.