Hangfelvétellel tisztázná apját a nácigyanús magyar fia

2005.07.25. 8:29

Fia szerint egy 11 évvel ezelőtti hangfelvétel tisztázza majd, az egy zsidó fiatalember 44 évvel ezelőtti meggyilkolásával vádolt Charles Zentait. Az Ausztráliában élő férfi Magyarországnak történő kiadatásáról a közeljövőben döntenek. 

A háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai fia hétfőn Perthben nyilvánosságra hozott egy 11 évvel ezelőtt készült magnetofon-felvételt, amely szerinte tisztázza apját egy budapesti zsidó fiatalember meggyilkolásában való részvétele alól. Ernie Steiner az ABC ausztrál rádiónak kijelentette: apja nem lehet bűnös, mert az események, amikkel vádolják, azután történtek, hogy elhagyta Magyarországot.

Bizonyítékul erre egy 1994-es felvételt mutatott be, amelyet apja és azóta elhunyt anyja készítettek, családi emléknek. A felvételen Zentai azt állítja: többek között azért hagyták el Budapestet 1944. november 7-én a magyar hadsereg egységeivel együtt, mert a szovjet katonák zaklatták és megerőszakolták a magyar nőket.

Zentai nyomára a náci háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ 2004-ben bukkant. Azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án egy budapesti katonai barakkban megkínozták, majd agyonverték 18 éves Balázs Pétert, mert a fiatalember nem viselte a zsidókat megkülönböztető sárga csillagot. A magyar kormány az év elején kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól.

A 83 éves Charles Zentai 1950-ben érkezett Ausztráliába feleségével és két fiával, öt évvel később kapta meg az ausztrál állampolgárságot. Jelenleg Perth egyik külvárosában él.

KAPCSOLÓDÓ CIKK