Irakba látogatott John Howard ausztrál kormányfő

2005.07.25. 20:57

Váratlanul Bagdadba érkezett hétfőn John Howard ausztrál kormányfő, aki vendéglátójával, Ibrahím al-Dzsaafari miniszterelnökkel tárgyal - közölte az iraki kormányfő hivatala. John Howard előzőleg Washingtonban George Bush amerikai elnökkel, majd Londonban Tony Blair brit kormányfővel találkozott.

Ausztrália, amely az Egyesült Államok hűséges szövetségese, mintegy 900 katonát állomásoztat Irakban. Howard nem volt hajlandó a katonák kivonásának időpontját közölni, arra hivatkozva, hogy ez számos tényezőtől függ, közöttük attól, hogy a helyi biztonsági erők mikor lesznek képesek hatékonyan fellépni a felkelőkkel szemben és biztosítani a demokratikus intézmények működését.

Az Egyesült Államok elfogadta azt a tervet, amelynek keretében Varsó a jövő év elején kivonja Irakból 1700 fős kontingensét - közölte hétfőn Aleksander Kwasniewski lengyel államfő. Lengyelország az Egyesült Államok legjelentősebb európai szövetségeseként irányítja Irak középső-déli övezetében a nemzetközi hadosztályt, amelyben félévenként váltják a katonákat. A lengyel elnök az állami rádióban nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a mostani féléves váltás lesz az utolsó. Jövő január végén kivonják csapataikat, helyükre kisebb létszámú csoportok kerülnek, amelyek az iraki hadsereg kiképzésében vesznek részt.

Szűk családi köréhez tartozó vádlott-társai is vallottak Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor ellen, akit hamarosan emberiesség elleni bűnök miatt állítanak bíróság elé - nyilatkozta Raid Dzsuhi, az ügyben létrehozott különleges iraki bíróság vizsgálóbírája. A Szaddám-rezsim egykori külügyminisztere, Tarik Aziz mellett a volt diktátor ellen vallott unokatestvére Ali Haszan al-Madzsíd - más néven Vegyi Ali - és féltestvére, Barzan at-Tikríti is - nyilatkozta a vizsgálóbíró az As-Sark al-Auszat arab nyelvű lapnak.

Az iraki alkotmányozó bizottság szunnita tagjai hétfőn befejezték bojkottjukat - közölte a bizottság elnökének titkára. A tizenkét szunnita tag részt vesz hétfőn a zárt ajtók mögött kezdődött tanácskozáson - mondta Bakir Hammudi. A szunniták azután döntöttek a testület munkájának bojkottjáról, hogy múlt kedden meggyilkolták a bizottság két szunnita tagját. Az alkotmányozó bizottság dolgozza ki az új iraki alkotmány tervezetét, amelyet a tervek szerint augusztus 15-ig kell jóváhagynia az iraki parlamentnek és amelyről októberben tartanak népszavazást. A szunnita arabok részvétele a tervezet kidolgozásában létfontosságú ahhoz, hogy a befolyásos szunnita kisebbség támogassa az ország új alaptörvényét.

Legkevesebb 12-en haltak meg hétfőn Bagdad központjában két ellenőrzési pont ellen gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletekben. Az első támadásban öngyilkos merénylő repített a levegőbe egy robbanóanyagokkal megrakott kisteherautót hajnalban a Szadir szálloda közelében lévő ellenőrzési pontnál. Egy órával később egy másik robbantás történt a főváros nyugati részén, közel a kormányzati épületeket és nagykövetségeket magában foglaló, szigorúan védett zöld zónához. A detonáció célpontja a rendőrség egyik gépkocsioszlopa volt.

Az al-Kaida terrorista szervezet hétfőn egy internetes üzenetben arra figyelmeztette az iraki szunnitákat, hogy tartsák távol magukat azoktól a helyektől, amelyek a felkelők célpontjaivá válhatnak. A felhívást, amelynek hitelességét nem lehet bizonyosra venni, a szervezet iraki ága tette közzé. A közlemény érdekessége, hogy - a korábbi, hasonló üzenetektől eltérően - két nyelven: arabul és angolul írták. Eddig az ilyen szövegeket csak arabul tették közzé. Egyebek között a bagdadi nemzetközi repülőteret emeli ki ilyen helyként, de általában a kormányhivatalokat és az őrjáratokat sorolja fel, mint amelyeket a szunnitáknak kerülniük kell.