Olaszokkal akartak végezni az egyiptomi merénylők

2005.07.25. 11:39

Közvetlenül olaszok ellen irányult a pénteki sarm-es-sejki merényletek legvéresebbje, amelyet a Ghazala Gardens szálloda ellen követtek el - állította egy egyiptomi rendőrtiszt a Corriere della Sera című milánói napilapban. Eddig kilencven embert vettek őrizetbe a véres egyiptomi merényletek miatt, illetve elfogatóparancsot adtak ki két pakisztáni gyanúsított ellen.

Meglepő nyilatkozatot adott a Corriere della Sera című napilapnak az egyiptomi turistarendőrség tisztje, állítása szerint a Ghazala Gardens szálloda ellen elkövetett merénylet célpontjai az olasz turisták voltak. "Az olaszoknak olyan régóta törzshelye a Ghazala Gardens, hogy aki a szálloda elleni merényletet elkövette, minden bizonnyal tisztában volt ezzel, és őket célozta meg" - mondta az egyiptomi rendőr.

Olaszországot többször megfenyegették a közelmúltban iszlám internetes honlapok afganisztáni és iraki jelenléte és az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatai miatt. Több hétfői olasz lap arról számolt be, hogy a pénteki merényletek előtt néhány órával hamis bombariadót rendeltek el Sarm-es-Sejkben a Dolce Vita nevű diszkóban, amelynek olasz a tulajdonosa. Az egyiptomi rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, és az olasz sajtó nem zárja ki, hogy a riasztás csupán elterelő akció volt, hogy a hatóságok ne a valódi célpontokra összpontosítsák figyelmüket.

Az olasz turisták egyik kedvenc üdülőhelye Sarm-es-Sejk, de a merényletek óta több ezren hazautaztak, és az ide készülők lemondták útjukat. A terrorakcióknak hivatalosan két olasz halálos áldozatát azonosították, négynek nyoma veszett, 21-en megsebesültek. Az olasz válságstáb továbbá 70 olyan olasz állampolgárról próbál megtudni valamit, akik a merényletek pillanatában feltehetően a helyszínen tartózkodtak.

Elfogatóparancsot adott ki hétfőn az egyiptomi rendőrség a pénteki sarm-es-sejki merényletek két pakisztáni gyanúsítottja ellen - közölte az al-Dzsazíra arab nyelvű műholdas hírcsatorna. A televízió be is mutatta a 18 éves Imszaddak Huszein és a 30 esztendős Mohamed Ahtár fotóját. Egyiptomi biztonsági illetékesek már vasárnap utaltak arra, hogy kilenc pakisztáni állampolgárt keresnek a Sinai-félszigeten lévő üdülőhely elleni terrorakció kapcsán, amelynek legalább 90 halálos áldozata volt.

Kilencven embert vettek eddig őrizetbe az egyiptomi rendvédelmi szervek a szombati sarm-es-sejki robbantásokkal kapcsolatban. Habib al-Adeli belügyminiszter vasárnap nem zárta ki, hogy összefüggés van a Sínai-félszigeti üdülőhelyen elkövetett, csaknem kilencven halálos áldozatot követelő merényletek és a tavaly októberben, szintén a Sínai-félszigeten a tábai Hilton szálloda és két étterem ellen végrehajtott, harmincnégy emberéletet követelő merénylet között.

Forrás: EPA

A nyomozás eddigi eredményei szerint a szélsőséges merénylők mintegy 500 kilogrammnyi robbanószert használtak fel. A robbanóanyag felét az óvárosi bazár területén felrobbantott gépkocsiban rejtették el. A Naama-öböl városrészben fekvő Ghazala Gardens szállodánál szintén gépkocsiba rejtett pokolgép robbant. A harmadik pokolgépet egy táskába rejtve hagyták a városrész bazárjának bejáratánál lévő autóbuszmegállóban.

Az egyiptomi hatóságok már megtalálták a szállodai robbantást elkövető öngyilkos merénylő földi maradványait. A rendőrök nem zárják ki, hogy a Ghazala Gardens szállodánál felrobbantott gépkocsi volánjánál Mohammed Ahmed Szaleh Fulejfil ült, akit a tábai robbantásokban való részvétellel is gyanúsítanak.

Hétfőig harmincnégy halálos áldozat személyazonosságát nem sikerült megállapítani. A halottak többsége egyiptomi. Az eddig megerősített adatok szerint az áldozatok között két brit, két német, egy olasz és egy cseh állampolgár volt. (Egyiptomi rendőrségi források korábban két brit, két olasz, egy ukrán, egy orosz, egy holland és egy izraeli arab haláláról számoltak be, a cseh állampolgár halálát a prágai külügyminisztérium jelentette be.) Az egyiptomi kormány döntése értelmében a terrorcselekmény valamennyi áldozatának családtagjai 3000 és 5000 font közötti (mintegy 520, illetve 865 dollár) összegű egyszeri kártérítést kapnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK