A kirgiz fővárosba érkezett hétfőn Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, hogy a 2001 óta ott működő amerikai katonai támaszpontok további sorsáról tárgyaljon a kirgiz vezetőkkel.

Rumsfeld, akit kedden fogad Kurmanbek Bakijev kirgiz államfő, röviddel Biskekbe érkezése előtt a repülőgépen azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok jó kapcsolatokat ápol a közép-ázsiai országokkal, Oroszország és Kína azonban nyomást gyakorol az utóbbiakra, hogy területüket hagyják el az amerikai csapatok. "De minden egyes országnak a maga dolga eldönteni, milyen kapcsolatokat akar a többivel" - mondta az amerikai védelmi miniszter.

Rumsfeldnek ez már a második biskeki látogatása a márciusi kirgiz forradalom óta, amely megbuktatta Aszkar Akajev korábbi elnököt. Áprilisban Bakijev - akkor még ügyvezető - elnök arról biztosította amerikai vendégét, hogy az amerikai csapatok maradhatnak az országban. Ám azóta változott a helyzet.

Július elején a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamainak (Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán) elnökei csúcsértekezletükön olyan követeléssel álltak elő, hogy tűzzenek ki időpontot azoknak a támaszpontoknak a bezárására, amelyeket az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi koalíció hozott létre Közép-Ázsiában. A követelés elsősorban a Kirgizisztánban és Üzbegisztánban nyitott amerikai támaszpontokra vonatkozik.