Brit muzulmánok százezreinek fejében megfordult a gondolat, hogy elhagyja a szigetországot a londoni robbantásokat követő egyre erősödő muzulmánellenesség miatt - derül ki egy friss felmérésből. Közben a hatóságok kettőt azonosítottak azok közül a személyek közül, akik a múlt csütörtöki sikertelen merényletkísérleteket elkövették. A feltételezett terroristáknak még mindegyike szökésben van.

A kelet-afrikai Szomáliából származik az a szökésben lévő két terrorista, akik résztvevői voltak a múlt csütörtöki sikertelen londoni merényletkísérletnek, és akiket a rendőrség hétfőn azonosított. Feltehetően az ők és társaik rejtekhelye lehetett az a lakás, amelyet hétfőn fegyveres rendőrök kutattak át egy észak-londoni toronyházban. A 60-as években emelt épületet az újságok a terror tornyaként is emlegetik, miután a hatóságok bombagyárat találtak a 9. emeleti lakásban.

A Daily Mail és a The Sun szerint a merénylők évek óta állami támogatásból éltek Londonban. Egy szomszédjuk azt állította, hogy a közelmúltban látta, amint a 27 éves Muktar Said Ibrahim és a 24 éves Yasin Hassan Omar ötven ládát cipelt be lakásába. "Megkérdeztem őket, hogy mit visznek fel, mire azt mondták, hogy tapétakaparókat. Utólag ez egész másképp fest."

Ibrahim és Omar éppúgy eltűnt, mint eddig még nem azonosított két (egyes feltételezések szerint három) bűntársuk. A Daily Telegraph szerint a szökésben lévő négy terrorista eritreai származású, később Szaúd-Arábiában letelepedett családok sarja, s gyerekként került Nagy-Britanniába. A már azonosított merénylők rendszeresen látogattak két, terroristákkal összefüggésbe hozott londoni mecsetet, Brixton, illetve Finsbury Park negyedben.

Brit muzulmánok százezrei fontolgatják a hazatérést

Több százezer brit muzulmán fejében megfordult Nagy-Britannia elhagyásának a gondolata az 56 halálos áldozatot követelő július 7-i londoni robbantásokat követően - írja a Guardian egy friss felmérésre hivatkozva.

Forrás: MTI
Muktar Said Ibrahim

Az adatok szerint tízezreket sújt a szigetország-szerte egyre elharapózó iszlámfóbia, az utóbbi hetek rendőrségi jelentéseiben például összesen 1200 iszlámellenes incidens szerepel. Ezek között sok a szóváltás, de volt egy gyilkosság is. A felmérés eredményei ugyanakkor arra utalnak, hogy a rendőrségi adatok alulbecsülik a problémát. A megkérdezett muzulmánok közül ugyanis minden ötödik beszámolt őt vagy hozzátartozóját vallási hovatartozása miatt ért atrocitásról.

A felmérés szerint a brit muzulmánok kétharmadát foglalkoztatja saját jövője a londoni támadások utáni Nagy-Britanniában. 63 százalékuk egyenesen azt állítja, hogy felmerült bennük: vajon érdemes-e a szigetországban maradniuk. Az idősek körében még többen vannak: a 35 év felettiek 67 százaléka fontolgatja, hogy visszatelepedik eredeti hazájába. A Guardian szerint körülbelül félmillió embernek a fejében fordult meg Nagy-Britannia elhagyásának a gondolata. Gyermekeik jövőjét ugyanakkor 56 százalékuk inkább optimistán, míg pesszimistán 33 százalékuk látja.

A brit muszlimok nyolcvan százaléka véli úgy, hogy a terrortámadások fő oka az iraki háborúban való részvétel. Egy korábbi felmérés szerint a teljes brit lakosságnak kétharmada vélekedik ugyanígy, míg Tony Blair miniszterelnök szerint nincs kapcsolat a két esemény között. A muzulmánok 57 százaléka nevezte a támadások másik fontos okaként, hogy a muzulmán vallási vezetők nem voltak képesek kigyomlálni a szélsőségeseket a felekezetekből. A britek 68 százaléka vélekedett így.

A felmérésből ugyanakkor kiderül, hogy a muzulmánok kilenctizede elutasítja az erőszakot, és közel ennyien segítenének is a rendőrségnek a szélsőségesek elfogásában. Van ugyanakkor egy kicsi, de így is jelentős számú (több ezren lehetnek) csoport, akik szimpatizálnak a július 7-i robbantások elkövetőivel.

[origo]/MTI