Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Mohammed Bouyerit, aki tavaly hidegvérrel meggyilkolta Theo van Gogh holland rendezőt. A gyilkos bíróság előtti beszédében közölte, ha tehetné, újra ölne.

Életfogytiglani börtönre ítélték kedden Amszterdamban Theo van Gogh holland filmrendező gyilkosát. A marokkói születésű, holland állampolgárságú Mohammed Bouyeri tavaly november 2-án ölte meg Van Goghot, aki több, a radikális iszlámot bíráló dokumentumfilmet is készített.

Bouyeri fényes nappal hidegvérrel meglőtte, megkéselte, és kis híján lefejezte egy konyhakéssel az Amszterdamon éppen átbicikliző van Goghot. A gyilkos a bírósági tárgyaláson lemondott védelméről, és nem is hozott fel saját védelmében semmit, sőt az utolsó tárgyalások egyikén közölte: ha tehetné, vallási meggyőződésből újra ölne. Egy Koránt markolva közölte: "a törvény arra kényszerít, hogy mindazoknak a fejét vegyem, akik sértegetik Allahot és a prófétát".

A férfira azonban a gyilkosságon kívül egy másik bírósági eljárás is várhat: a hatóságok hamarosan döntenek arról, hogy terrorista csoport tagjaként is felelősségre vonják.

A gyilkosság komoly botrányt kavart Hollandiában. Az országban egymást érték a mecsetek ellen intézett támadások, és közbeszéd tárgyává vált a híres holland tolerancia felülvizsgálata.

[origo]/MTI