Pokolgépes robbantást hajtottak végre kedden kurd gerillák Törökország délkeleti részén, két különböző helyen - közölte az Anadolu Ajansi török hírügynökség.

Az egyik pokolgépet Elazig tartományban, egy tehervonaton távirányítással hozták működésbe. A robbanás öt gépkocsit lerepített a vonatról. A másikat a szomszédos Bingol tartományban robbantották fel, egy katonákat szállító gépkocsi alatt. Emberi áldozatokról, sebesülésekről egyik esetben sem érkezett jelentés. Egy hasonló vasúti merényletben július 2-án hatan meghaltak, és 12-en megsebesültek.

Ugyancsak kedden két merényletet akadályoztak meg a török biztonsági erők, mindkettőt a kurd többségű Tunceli tartományban. A biztonsági erők megtaláltak és megsemmisítettek egy plasztikbombát, amelyet feltételezésük szerint a tartományi kormányzó ellen akartak bevetni.

Tunceli városában ugyanaznap őrizetbe vettek egy fiatal férfit, akinél a házkutatás során C-4 plasztik robbanóanyagot és más, pokolgép készítéséhez használatos anyagokat találtak - közölte egy rendőrségi szóvivő. A hatóságok feltételezése szerint a 25 éves férfi a Kurd Munkáspárt gerillaszervezet (PKK) tagja, és a városban évente megrendezésre kerülő, több ezer embert vonzó fesztiválon akart robbantani.

A három egymással határos, kurdlakta tartományban az utóbbi hónapokban fokozódtak a kurd felkelők és a kormányerők közötti harcok.