Huszonnégyre emelkedett a titokzatos járványban elhunytak száma Kínában, további huszonegy beteg állapota válságos - közölték a hatóságok kedden Pekingben.

A kínai egészségügyi minisztérium jelentése szerint az ország délkeleti részén, Szecsuán tartományban terjedő járványt a sertések terjesztik, emberről emberre egyelőre nem terjed. A hatóságok az elmúlt hónapban 76 esetről szereztek tudomást, további 41 megbetegedésről pedig feltételezik, hogy ugyanennek a fertőzésnek a következménye.

A betegséget - mely egyebek közt magas lázzal és bőr alatti bevérzéssel jár - a kutatók szerint a streptococcus baktérium okozza, amit gyakran hordoznak a sertések. Az emberre való terjedése minden jel szerint annak az eredménye, hogy az emberek beteg állatok húsát fogyasztották el.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a járványról való információgyűjtés nehézkesen halad. A kínai kormány megsemmisítette a fertőzött sertések tetemeit, a gazdáknak pedig megtiltották, hogy fertőzött sertéseket vágjanak le vagy dolgozzanak fel.

A halálos áldozatok számának növekedése felerősítette a térségben a SARS vírus, illetve a madárinfluenza miatt már meglévő félelmeket. Az Ázsia délkeleti részén, állatról emberre terjedő fertőzések fő oka a szakértők szerint az lehet, hogy az ott tapasztalható magas népsűrűség és a több tízmilliós lakosság miatt az emberek és az állatok túl közel élnek egymáshoz.