Összecsapott a rendőrséggel a lengyel parlament előtt tüntető több ezer bányász. A tiltakozók engedményes nyugdíjuk védelmében vonultak az utcára. Ugyanakkor a lengyel házelnök, államfőjelölt kijelentette, nem tesznek eleget a bányászok követelésének.

A több ezer tüntető bányász kövekkel, füstgránátokkal és petárdákkal támadt a rohamrendőrökre, akik válaszul megrohamozták őket és könnygázt, valamint vízágyút vetettek be a tömeg szétoszlatására. A több ezer bányász délelőtt gyűlt össze a szejm előtt, hogy védelmébe vegye azt a kedvezményt, amelynek értelmében 25 évi munka után, életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat minden bányász. A kedvezmény megszűnik 2006-tól, ha a parlament nem fogadja el a vonatkozó jogszabály érvényének meghosszabbításáról előtte fekvő törvénytervezetet.

A kormányon lévő lengyel baloldal, amely várakozások szerint elveszíti a szeptemberben esedékes választásokat, számos népszerűtlen reformot igyekezett keresztülvinni, hogy stabilizálja az állami költségvetést, és teljesíteni tudja azokat a makrogazdasági feltételeket, amelyek Lengyelországnak az eurózónába való belépéséhez szükségesek.

Wlodzimierz Cimoszewicz házelnök, államfőjelölt szerdán azt mondta az állami rádióban, hogy a parlament nem fogja figyelembe venni a bányászok követelését, mivel annak teljesítése öt év alatt 26 milliárd zlotyjába (6,3 milliárd euró) kerülne a költségvetésnek.