Hivatalosan vádat emeltek kedden Tbilisziben a július 20-án őrizetbe vett Vlagyimir Arutyunjan ellen, akit azzal vádolnak, hogy George Bush amerikai elnök májusi grúziai látogatása idején kézigránátot dobott az amerikai elnök felé.

A 27 esztendős grúz állampolgárságú férfit azzal vádolják, hogy terrorista merényletet kísérelt meg az Egyesült Államok és Grúzia elnöke ellen - közölte kedden újságírókkal a vádlott ügyvédje. A vádemelés tényét abban a tbiliszi kórházban közölték Arutyunjannal, amelyben az elfogása közben szerzett sebeit ápolják. Arutyunjan ügyvédje azt is közölte, hogy védence a kórházban beismerte: valóban meg akarta ölni George Bush elnököt.

Arutyunjan fegyveres ellenállást fejtett ki, amikor a lakása előtt rá várakozó grúz belbiztonsági emberek őrizetbe akarták venni. Eközben agyonlőtte a grúz belügyminisztérium terrorellenes központjának egyik osztályvezetőjét. A belbiztonságiak viszonozták a tüzet, és megsebesítették a férfit, aki megpróbált elmenekülni, de néhány percen belül elfogták.

A vádlott május 10-én hajított az amerikai elnök felé kézigránátot, amikor az - Mihail Szaakasvili grúz elnök társaságában - beszédet mondott a Szabadság téren egybegyűlt százezres tömeg előtt. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik képviselője néhány nappal később közölte, hogy a kézigránát éles volt, és veszélyt jelentett az elnökre, az elsütőszerkezet meghibásodása miatt azonban szerencsére nem robbant fel.