A német parlamentnek otthont adó Reichstag és a kancellári hivatal épülete között lezuhant kisrepülőgép esetére reagálva korlátozzák a légi forgalmat a berlini kormánynegyed fölött.

A légi forgalom korlátozásáról pénteken állapodott meg Berlinben Otto Schilly német belügy-, Manfred Stolpe közlekedési és Peter Struck védelmi miniszter. Indoklásuk szerint a korlátozás lehetővé teszi majd, hogy az illetékesek idejében felismerhessék a fontos állami épületek ellen készülő terrortámadásokat.

A miniszterek megállapodtak továbbá egy olyan új értesítési rendszer létrehozásában, amely vészhelyzetben lehetővé teszi a védelmi intézkedések gyors végrehajtását, például az esetleg fenyegetett kormányépületek kiürítését. Schilly hangsúlyozta, hogy csupán óvintézkedésekről van szó, a német hatóságoknak nincsenek olyan értesülései, amelyek konkrét veszélyre utalnának.

Egy héttel ezelőtt egy kis magánrepülőgép zuhant a Reichstag előtti térre, de a benne ülő pilótán kívül senkinek sem esett baja. A német hatóságok szerint valószínű, hogy a gépet vezető férfi az öngyilkosság e különös módját választotta, és kizárható, hogy terrormerényletet akart volna elkövetni. Az eset azonban elgondolkoztatta a német állam illetékeseit a fontos állami épületek sebezhetőségéről, s ennek nyomán született most döntés a kormányzati negyed fölötti légi forgalom korlátozásáról.