Üzbegisztán felszólította az Egyesült Államokat, hogy ürítse ki a katonái által használt karsi-hanabádi légibázist. Az amerikaiak innen látják el Afganisztánban állomásozó csapataikat, és a humanitárius szállítmányok is innen indulnak a megszállt országba.

Üzbegisztán hivatalosan felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki erőit az ország déli részén lévő karsi-hanabádi légi támaszpontról. A reptér az amerikaiak afganisztáni tevékenységének egyik fő bázisa - írta szombati számában a The Washington Post.

Taskent 180 napot ad Washingtonnak arra, hogy kivonja repülőgépeit és katonáit, leszerelje ottani berendezéseit - idézi az amerikai lap Pentagon-illetékesekre hivatkozva azt a levelet, amelyet az üzbég külügyminisztérium adott át pénteken a taskenti amerikai nagykövetségnek.

A döntés jó néhány logisztikai problémát okoz az amerikai fegyveres erőknek afganisztáni tevékenységük ellátásában - folytatja az újság. A K2 néven is ismert karsi-hanabádi bázisra érkeznek repülővel a humanitárius segélyszállítmányok, s onnan szárazföldi úton jutnak el Afganisztán északi részébe, főként Mazari-Saríf térségébe, amelyet különösen télen nehéz megközelíteni. Az üzbegisztáni támaszpont az amerikai repülőgépek üzemanyag-ellátásra is szolgál, és elegendő hosszúságú kifutópályája van a nehéz gépek fogadására.

A lap kérdésére válaszolva Lawrence Di Rita védelmi szóvivő azt hangoztatta, hogy az amerikai katonai műveletek nem függnek egyetlen támaszponttól, bárhol van is az a világon. "Képesek leszünk szükségleteink szerint végrehajtani műveleteinket, bármi történjék is" - mondta, úgy ítélve meg, hogy egyelőre csak diplomáciai ügyről van szó.

Taskent már július elején hangsúlyozta, hogy az amerikaiak csak ideiglenes jelleggel tartózkodhatnak a támaszponton. Üzbegisztán nemrég úgy döntött, hogy korlátozza a területén állomásozó amerikai gépek repüléseit, mindamellett most azt bizonygatja, hogy a távozási felszólításnak nincs köze a washingtoni bírálatokhoz az andizsáni lázadás véres leverését követően.