Oroszország után a vele szomszédos Kazahsztán északi részén is megjelent a korábban többnyire csak Délkelet-Ázsiában pusztító madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa. Az Interfax orosz hírügynökség vasárnapi jelentése szerint az elmúlt két nap folyamán 600 liba pusztult el Kazahsztánban. Az orosz Novoszibirszki területen két hét alatt 13 faluból jelentették házi szárnyasok és vadmadarak tömeges elhullását.

A Novoszibirszki terület egészségügyi szerveinek munkatársa szerint Oroszországban a hatóságok urai a helyzetnek, és az utóbbi napokban nagy mértékben csökkent a jelentett esetek száma is. Az érintett területet, amelyen a transzszibériai vasútvonal is keresztülhalad, szombaton karantén alá helyezték.

Emberéletben eddig nem esett kár, jóllehet a szóban forgó vírus a legagresszívabbak közé tartozik, és Délkelet-Ázsiában két év alatt hatvan áldozatot szedett.

Viktor Gergert, a Novoszibirszki terület helyettes kormányzója nyugtatja a lakosságot, azt mondja, az embereket nem fenyegeti veszély. Az orosz hatóságok két változatot vizsgálnak arra vonatkozóan, hogyan kerülhetett be a vírus az országba. Az egyik szerint Kínából importált fertőzött hússal, a másik szerint egy fiatalember révén, aki egy Kínából berepült, sebzett vadkacsát hazavitt, s az fertőzte meg a baromfiudvar állatait.

Kínai kutatók már egy hónappal ezelőtt arra figyelmeztettek a Science című amerikai szaklapban, hogy beteg  vonuló madarak Kínából rövid idő alatt egész Ázsiában és Oroszországban is elterjeszthetik a vírust.