Szigorú terrorellenes törvényt fogadtak el Olaszországban

2005.07.31. 8:48

Szigorú terrorizmusellenes törvényt fogadtak el szombaton Olaszországban. Ezután könnyebb lesz a bevándorlók kiutasítása, a házkutatás, a gyanúsítottakat pedig ügyvéd nélkül is ki lehet majd hallgatni. Nyilvános helyen tilos lesz az arc eltakarása is.

Az olasz képviselőház szombaton utolsó olvasatban törvényerejű rendeletet fogadott el, amelynek célja az olaszországi terrorizmusellenes intézkedések megerősítése a londoni merényletek után. A jogszabály elfogadását számos ellenzéki képviselő is támogatta, annak ellenére, hogy annak több rendelkezését az ellenzék kifogásolta. A jogszabályt 385 igen szavazattal fogadták el, mindössze 20 kommunista képviselő és a zöldek szavaztak ellene. A törvényerejű rendeletet július 22-én fogadta el a minisztertanács és pénteken kisebb módosításokkal támogatta a szenátus is.

Az elfogadott intézkedések között szerepel az előzetes fogva tartás időtartamának 12 óráról 24 órára történő növelése, illetve a gyanúsított ügyvéd nélkül történő kihallgatásának engedélyezése. A jogszabály értelmében kiutasíthatók az országból azok a bevándorlók, akik fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra, vagy akikkel szemben alapos gyanú merül fel, hogy terrorista szervezeteket segítenek vagy támogatnak. Tartózkodási engedélyt kaphatnak viszont azok a külföldiek, akik együttműködnek a nyomozó hatóságokkal.

A szenátus több szigorító módosítást fogadott el, így a katonáknak a jövőben joguk lesz házkutatást tartani és gyanúsítottakat őrizetbe venni. Azt a módosítást, amely megerősíti az arcnak nyilvános helyen történő eltakarására vonatkozó tilalmat, a populista Északi Liga indítványára vették be a jogszabályba. A törvényerejű rendelet további rendelkezésekre is kiterjed, többek között a repülőterek, a repülőgépek, a kikötők és a hajók védelmére vonatkozóan.

KAPCSOLÓDÓ CIKK