Egy terrorista sejt még mindig aktív és újabb öngyilkos merényleteket készít elő Londonban a vezető brit vasárnapi lap, a The Sunday Times szerint. A lap biztonsági forrásokra hivatkozva állítja: a pénteki, hatezer rendőr részvételével lezajlott hatalmas razzia is összefügésben állt ennek a sejtnek a keresésével, amely még robbanóanyagokhoz is hozzájuthat.

Egy harmadik terrorista sejt továbbra is aktív, és valószínűleg újabb öngyilkos merényleteket készít elő Londonban - írta vasárnap a The Sunday Times biztonsági forrásokra hivatkozva. A vezető vasárnapi brit napilap szerint ez a sejt feltehetően menekülésben van és további merényleteket tervez a metróban és "könnyebb célpontok ellen" a városközpontban.

A The Sunday Times nevüknek elhallgatását kérő rendőröket idéz, akik szerint a harmadik sejt létezésével kapcsolatos bizonyítékok indították a brit rendőrséget a csütörtöki példa nélkül álló, 6000 rendőr részvételével tartott razziára. Az értesülések szerint ez a sejt robbanóanyaghoz is hozzáférhet és állítólag merényleteket tervez a fővárosban.

Pénteken, miután őrizetbe vették a július 21-i merényletkísérletek négy feltételezett elkövetőjét - hármat Londonban és egyet Rómában - Peter Clarke, a brit terroristaellenes rendőrség vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette: a letartóztatások ellenére nem lehetnek elégedettek. "A veszély fennmarad és továbbra is reális" - szögezte le.

"Amit pénteken tettünk, az csak a jéghegy csúcsa" - jelentette ki a The Sunday Timesnak a három feltételezett terrorista elfogásában részt vevő egység, az SO19 egyik tagja. Hozzátette, hogy nagyszabású hálózatot kell felszámolni.

A Scotland Yard szombaton jelentette be, hogy huszonnyolc személyt fogott le a brit rendőrség a júliusban Londonban elkövetett két terrorcselekménnyel összefüggésben, közülük tizenegyen jelenleg is őrizetben vannak Nagy-Britanniában. Szombat este újabb gyanúsítottat engedtek el, miután nem találtak ellene terhelő bizonyítékot.

Hamis útlevelekkel, munkavállalási engedélyekkel és hitelkártyákkal megtömött táskát találtak a heathrow-i repülőtér közelében - írta vasárnap a The News of the World, a The Sun vasárnapi száma. A cikkíró szerint a "lelet" valóságos aranybánya lehetett a terroristák számára. A táskára egy taxisofőr bukkant rá csütörtökön, a pénteki hármas letartóztatás előtt egy nappal a Londontól nyugatra fekvő nemzetközi repülőtér közelében. A katari légitársaság címkéjével ellátott táskát a brit rendőrség terroristaellenes osztálya vette gondjaiba. Egy brit belügyi forrás a lapnak elmondta, hogy "valaki valóban pánikszerűen akarhatott megszabadulni ennyi lehetséges bizonyítéktól".

A kihallgatási jegyzőkönyv szerint a Rómában pénteken őrizetbe vett negyedik gyanúsított, Osman Hussain azt állította, hogy semmilyen kapcsolata sincs az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. Az 27 éves etiópiai származású férfi, akit azzal vádolnak, hogy robbantást akart végrehajtani a londoni Shepherd's Bush metróállomáson július 21-én, elmondta: egy Notting Hill-i kondícióteremben szervezték be. "Azt mondták, bosszút kell állni a letartóztatott embereinkért, akiket a július 7-i pokolgépek után vetettek börtönbe". Hozzátette azonban, hogy senkit sem akart megölni, az akciót csak erőfitogtatásnak szánta. Azt is tagadta, hogy bármi köze lenne a július 7-i véres merényletek pakisztáni származású elkövetőihez.