Elhunyt a szaúdi uralkodó

2005.08.01. 9:46

82 éves korában, betegség miatt meghalt hétfőn Fahd király, szaúd-arábiai uralkodó. Az új király az ugyancsak 82 éves Abdallah koronaherceg lett, aki már eddig is maga gyakorolta a hatalmi jogköröket, a megromlott egészségű Fahd helyett.

Meghalt Fahd király, Szaúd-Arábia uralkodója, egyben miniszterelnöke - jelentették hírügynökségek a királyi családhoz közel álló forrásokra, illetve a Fejszál királyról elnevezett rijádi kórház orvosaira hivatkozva hétfőn reggel. Fahd bin Abdul-Aziz asz-Szaúd király 82 éves volt, és 1982-től kezdve ült Szaúd-Arábia trónján, jóllehet 1995 óta - amikor szívrohamot kapott - már nem gyakorolta hatalmát. Feladatait eddig féltestvére, Abdallah koronaherceg látta el, mostantól pedig ő lesz a király is. Az új koronaherceg Szultán herceg, jelenlegi védelmi miniszter lett. Abdallah királlyá törtántő kinevezését - hivatalos ceremónia keretében - várhatóan szerdán erősítik meg.

Fahd tíz éve betegeskedett

Fahd királyt május végén szállították kórházba heveny tüdőgyulladással és magas lázzal. Egészségi állapota szívrohama óta meglehetősen törékeny volt. A szaúdi televízióban délelőtt beolvasott hivatalos közlemény szerint "a királyi udvar mély gyásszal és szomorúsággal értesült az (iszlám) szent helyeinek őrzője, Fahd király betegség miatt bekövetkezett haláláról".

A hivatalos honlapja szerint 1923-ban (más források szerint 1922-ben vagy 1921-ben) született Fahd kilencéves volt, amikor apja, Abdulaziz bin Abdurrahman asz-Szaúd 1932-ben hivatalosan is létrehozta a Szaúd-Arábiai Királyságot. Az ifjú Fahd a kimondottan az uralkodó család tagjai számára alapított rijádi "Hercegek iskolájában" folytatta tanulmányait, majd Mekkában, a vallástudományi intézetben is oktatták. Királlyá koronázása előtt számos vezető posztot töltött be a szaúdi államszervezetben: volt oktatási és belügyminiszter, később második helyettes miniszterelnök. Háled király erőszakos hatalomátvételekor (megölette elődjét, Fejszál királyt) Fahd - mint a következő utód a sorban - koronaherceg és első helyettes miniszterelnök lett. Trónra 1982. június 13-án ült, Hálid halála után.

Elődeihez, Háledhez, Fejszálhoz és Szaúdhoz hasonlóan Fahd is az államalapító Abdel-Aziz Ibn Szaúd (1880-1953) fia volt. Fahd és hat fivére, köztük Szultán herceg védelmi miniszter, új koronaherceg, Nájef herceg, belügyminiszter és Szalmán herceg, Rijád kormányzója Abdel-Azíz másik feleségétől született; ők alkotják a királyi udvarban a befolyásos Szudairi-klánt - anyjuk, Hasza bint Ahmed Asz-Szudairi Abdel-Aziz király kedvenc felesége volt. Abdel-Aziznak amúgy a becslések szerint 145 felesége és 37 gyereke volt.

Fahd király is sokszor nősült, de feleségeinek pontos számát csak a királyi családhoz közel álló, befolyásos személyek ismerik. Vagyonát 48 milliárd euróra becsülik, Szaud-Arábiában hét palotával rendelkezett, volt egy kastélya a francia Riviérán, egy saját Boeing 747-ese, illetve két ócenjáró méretű jachtja. A spanyol Riviérán felépített palotája a Washingtoni Fehér Ház pontos mása.

Fahd uralkodásának bő két évtizede alatt az Egyesült Államok szoros szövetségesévé tette hazáját. Rijádra ugyanakkor fokozódó nyomás nehezedik azóta, hogy kiderült: a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrormerényletek 19 végrehajtója közül 15 szaúdi állampolgár volt. A királyságot ennek nyomán meggyanúsították azzal, hogy elősegíti a nemzetközi terrorizmust. Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet feje maga is szaúd-arábiai származású.

A féltestvér az új király

Abdallah, az új király, Fahdhoz és elődjeihez hasonlóan a monarchiát megalapító Abdel-Azíz fia (sorrendben a 13.), anyai ágon a szíriai Dzsiluvi nemzetségből származik (anyjának ő az egyetlen fiú leszármazottja).

Abdallah fél évszázada tölt be különböző tisztségeket a kormányban, és tapasztalatai révén, valamint a fegyveres erők vezetőjeként a királyi család egyik legbefolyásosabb tagja. Már Szaúd-Arábia első kormányának is tagja volt 1953-ban: akkor a mezőgazdasági miniszteri posztot kapta, később tájékoztatási miniszter, majd 1962-től védelmi és repülésügyi miniszter lett - immár négy évtizede tölti be a tisztséget. 

A szaúdi hadsereget az ő irányításával korszerűsítették és fejlesztették fel százezres létszámra. Szoros kapcsolatokat ápol a Nyugattal, de - akárcsak családja más tagjai - elhatárolta magát az Irak elleni amerikai támadástól 2003-ban.

Szaúd-Arábia rendelkezik a Föld legnagyobb ismert kőolaj-készletével, az elhunyt uralkodó a világ egyik leggazdagabb embere volt: magánvagyonát 48 milliárd euróra taksálják. Rijádi forrás szerint Fahd halála után sem lesz változás a királyság olajpolitikájában, amelynek célja a világpiac bőséges ellátása és az árak stabil szinten tartása.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK