Zápor oltotta el az erdőtüzet a Tátrában

2005.08.01. 13:51

Heves esőzések oltották el hétfőre azt az erdőtüzet, ami szombat óta tombolt a Magas-Tátrában. A tűz 250 hektárnyi területet sújtott, valamint több családi házat és egy benzinkutat is veszélyeztetett.

Csaknem teljesen eloltotta a Magas-Tátrában tomboló erdőtüzet az a zivatar, ami hétfő hajnalban érte el a térséget. A tűz a a szlovák természetvédelmi terület azon részein tombolt, amelyeket tavaly novemberben tarolt le az orkán. A szombaton délután keletkezett tüzet vélhetően egy eldobott cigaretta okozta.

A tűz vasárnap estig már 250 hektárnyi területet érintett, és veszélyeztette a tavalyi orkán által megkímélt erdőket is. Szombaton este több családi ház és egy benzinkút is veszélybe került, néhány épületből pedig ki kellett költöztetni a lakókat. Az oltásban harminc tűzoltókocsi, száz hivatásos tűzoltó és legalább annyi önkéntes és környezetvédő vett részt.

Vasárnap így úgy tűnt, hogy a minden korábbinál nagyobb tátrai erdőtűz oltásához Magyarországtól is segítséget kell kérniük a szlovák hatóságoknak. Erre azonban nem volt szükség, mivel az éjjeli vihar szinte teljesen eloltotta a nagy kiterjedésű erdőtüzet. A tűzoltóknak hétfőn már csak két kisebb tűzfészket kell eloltaniuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK