Helikopter-balesetben életét vesztette John Garang szudáni első alelnök. A volt lázadóvezér halála miatt zavargások törtek ki a fővárosban, a hatóságokkal történt összecsapásoknak állítólag halottjai is vannak.

John Garang, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) nevű dél-szudáni lázadó szervezet vezetője, aki a 21 éven át tartó polgárháborút lezáró januári békemegállapodás értelmében lett az afrikai ország első alelnöke július 9-én, Ugandából tartott hazafelé vasárnap, amikor gépével elvesztette a kapcsolatot a kartúmi repülőtér.

Halálhírére hétfőn zavargások törtek ki Kartúmban, ahol alig egy hónapja egymillióan fogadták hősnek kijáró ünnepléssel. Szemtanúk szerint több ezer dél-szudáni áramlott a főváros utcáira, rátámadtak szinte mindenkire, aki arab kinézetű volt, üzleteket, gépkocsikat törtek össze, és fosztogattak. Több helyütt lövések is hallatszottak. Más szemtanúk szerint halálos áldozatok is vannak. Összecsapásokról érkezett jelentés Dél-Szudán egyik legnagyobb városából, Dzsubából is.

A hétfő délelőtti órákban a szudáni elnöki hivatal közleményben erősítette meg Garang halálát. A szudáni állami televízióban beolvasott közlemény szerint a helikopter, amely Ugandából szállította haza az alelnököt, a rossz látási viszonyok miatt nekiütközött a Szudán déli részén húzódó Amatondzs hegyláncnak. A szerencsétlenségben az alelnök hat kísérője, valamint a helikopter héttagú személyzete vesztette életét.

Az Omar el-Besír szudáni elnök által aláírt közlemény szerint Garang halála nem vet véget a szudáni békefolyamatnak, sőt erősíti az elszántságot az ország politikai erőiben, hogy végigmenjenek azon az úton, amelyet az alelnök és társai elkezdtek. Besír együttérzéséről biztosította az egész szudáni népet, és a déli lázadók egykori vezetőjét olyan emberként méltatta, aki "hitt a békében, és ennek érdekében őszintén, határozottan munkálkodott". A szudáni elnök később a sürgősen összehívott, a helyi állami televízió által is közvetített kormányülés elején nyugalomra szólított fel, és kérte az SPLM-et, hogy mielőbb válasszák meg Garang utódát a békés rendezés zökkenőmentes folytatása érdekében. Besír az alelnök halála miatt háromnapos országos gyászt rendelt el.

A békefolyamat melletti elkötelezettségét erősítette meg az SPLM John Garang halálhírének bejelentésekor. Salva Kiir Mayardit, a mozgalom helyettes vezetője szerint a mozgalom egységes marad, és továbbra is kitart a békefolyamat, a kartúmi kormánnyal januárban megkötött megállapodás mellett. Salva Kiir szintén nyugalomra szólította fel a szervezet tagjait és az egész szudáni népet.