Tömegesen hullottak el házi és vadon élő szárnyasok a Tyumenyi területen, valamint az Altaji megye három újabb körzetében - jelentették be az orosz állat-egészségügyi hatóságok kedden.

A Tyumenyi területen fekvő Peganovo településen tíz háztartásban pusztult el a tyúkok, kacsák és libák 90 százaléka, a közeli tónál pedig vadon élő madarak tetemeire bukkantak. A laboratóriumi vizsgálatok előzetes eredményei szerint madárinfluenza irtotta ki a szárnyasokat.

A Szibériában fekvő Altaji megye három újabb településen regisztrálták a járvány megjelenését, miközben Glubokoje faluban, ahol először pusztultak el madárinfluenzában szárnyasok, gyakorlatilag megszűnt az elhullás.

Csakúgy mint a Novoszibirszki területen, ahol július közepén 13 faluban egyszerre ütötte fel fejét a járvány, a Tyumenyi területen és az Altaji megyében is állategészségügyi karantént vezettek be, és elrendelték a szárnyasok kényszervágását.

A szomszédos Altaj Köztársaságban a hatóságok elővigyázatosságból megtiltották a hőkezelésnek alá nem vetett baromfihús, az abból készült termékek és tojás behozatalát a Novoszibirszki területről és az Altaji megyéből. A már fertőzött területekhez hasonlóan szigorú utasításba adták a falvak lakosainak, hogy ne engedjék ki a házi szárnyasokat az udvarról.

Gennagyij Onyiscsenko országos tisztifőorvos még hétfőn a Novoszibirszki területre utazott, hogy személyesen ellenőrizze a fertőzött területeket. Tapasztalatai alapján kedden azt mondta, hogy a megfelelő intézkedések nyomán a helyzet nem ad okot nyugtalanságra. Kiemelte, hogy a járványgócok messze fekszenek a nagyvárosoktól, így kisebb a kockázat mértéke.

Oroszországban egyetlen ember sem betegedett meg a madárinfluenzát okozó H5N1 vírustól, és az orvosok rendszeres ellenőrzést tartanak a fertőzött területek lakosai között. Az is kiderült, hogy a szomszédos Kazahsztánban madárinfluenza gyanújával kórházba szállított fiatalember sem a H5N1 vírussal fertőzödött meg.

A tisztifőorvos abban reménykedik, hogy a madárinfluenza-járványt a hideg idő beálltáig, azaz a légzőszervi megbetegedések szezonjának kezdetéig sikerül megfékezni. Addigra a költözőmadaraknak nyoma sem marad, a megbetegedett állatok pedig elhullanak vagy kiirtják őket. Mindazonáltal elismerte, hogy Oroszországban nagyon sokáig probléma marad a madárinfluenza.

"Hogy hosszú ideig-e? Az örökkévalóságig. Először jelent meg (a vírus) országunk területén, meg kell tanulni együtt élni vele, legalábbis mindent meg kell tenni a vadon élő madarak és a házi szárnyasok elkülönítésére, mert a költöző madarak átvonulása nem szűnik meg" - mondta.

Onyiscsenko kiemelte, hogy ha bebizonyosodik, hogy emberről emberre is terjedhet a fertőzés, haladéktalanul megkezdik az ellenszer kidolgozását. Jelenleg azonban elsősorban az a probléma foglalkoztatja a hatóságokat, hogy a kimutatott vírus képes-e szárnyasokról átterjedni emberekre.