A cseh miniszterelnök jogosnak tartja a technoparty szétverését

2005.08.03. 22:38

Jirí Paroubek cseh miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Mlynecben engedély nélkül megrendezett technoparty résztvevői elleni szombati rendőri fellépés, amely éles belpolitikai vitákat és kormányellenes tüntetéseket váltott ki Csehországban, jogos volt.

A kormányfő, aki szerdán este ausztriai szabadságát megszakítva megtekintette a botrányba fulladt rendezvény helyszínét, kijelentette, hogy a technoparty résztvevői több százezer koronás nagyságrendű károkat okoztak azoknak a gazdáknak, akik rétjei és földjei a kibérelt rét mellett terülnek el. Az egyik érintett gazda, Jan Zatloukal azt mondta Paroubeknek, hogy 36 hektárnyi legelőjét tették tönkre a technósok. A rendőrök és a fiatalok összecsapásakor mindkét oldalon mintegy 150 személy szenvedett könnyebb, vagy közepes sérüléseket.

Vízágyúval technósok ellen
A cseh rendőrség vízágyúkkal és könnyfakasztó gázzal oszlatta fel július 30-án a technozene híveinek éves találkozóját, amelyet idén a Prágától mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Mlynec falu rétjén tartottak. Többen megsérültek az akcióban. A rendőrség őrizetve vett egy francia állampolgárt.
Az esemény egyik résztvevője elmondta, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak. Az akciót bírálta Jaromir Statina, az ellenzéki zöldek szenátora is. Minden évben az utolsó pillanatig titokban tartják a rendezvény színhelyét, amelyet az interneten tesznek közzé. A belépés ingyenes, a résztvevők száma korlátlan, az emberek sátrakban vagy autókban töltik az éjszakát.
A tavalyi Czech-Tek találkozót az ötödik nap után oszlatta fel a rendőrség, törvényességi problémákra és a helyi lakosok panaszaira hivatkozva.

A jövőre nézve Paroubek szerint csak két megoldás látszik járhatónak. "Az első az, hogy találunk egy olyan katonai gyakorlóteret, ahol engedéllyel meglehet rendezni egy technopartyt. A másik pedig az, hogy azt az utat választjuk, amelyet Nyugat-Európa többsége, például Nagy-Britannia is választott. Lemásoljuk az ottani törvényt, s azután már ilyen eseményeket egyszerűen nem lesz szabad megrendezni" - mondta újságíróknak a száz napja hivatalban lévő miniszterelnök, aki a rendőri beavatkozás miatt komoly bírálatoknak van kitéve.

A technozene hívei, elsősorban cseh és külföldi fiatalok, napok óta tüntetnek Prágában és a polgári demokrata ellenzékkel együtt a miniszterelnök, valamint Frantisek Bublan belügyminiszter lemondását követelik. A technósokat Václav Havel exállamfő is támogatásáról biztosította. Ugyanakkor a közvélemény körében egyre erősödnek azok a hangok is, amelyek a támogatják a kormányoldalt, s törvénysértéssel, magánvagyon megrongálásával és mások szabadságának korlátozásával vádolják a technósokat. A kormányzat mellett állt ki az országos tisztiorvos, a tűzoltóság és Primda város polgármestere, amelynek határa érintkezik a rendezvény színhelyével.

Mindkét oldal részéről több feljelentés érkezett a hatóságokhoz. A kormányfő felkérte Havelt, hogy közvetítsen a felek között. A technósok azonban a kormány tárgyalási javaslatát elutasították. Az indulatokat kiváltó és egyre inkább belpolitikai párharccá váló eseményt csütörtökön a szenátus is napirendjére tűzte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK