A NATO illetékesei bíznak abban, hogy a volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic hamarosan feladja magát, s ezzel megoldódik a katonai szövetség tekintélyét rontó ügy, az, hogy Karadzic lassan már egy évtizede sikeresen bujkál a Boszniában állomásozó, őt kutató csapatok elől.

Egy NATO-forrás szerint - aki név nélkül nyilatkozott szerdán Brüsszelben - a katonai szövetségen belül némi derűlátást tapasztalni, reményt arra nézve, hogy Karadzic már a következő hetekben feladja magát. Pénze ugyanis kifogyóban van. Márpedig - mint az illető mondta - nagyon sokba kerül a Karadzicot bujtató hálózat finanszírozása, a testőrök fizetése, s miközben a politikus rengeteg pénzt eltékozolt, nem képes új támogatókat találni.

Karadzic vezette a szerbeket az 1992-95-ös boszniai polgárháborúban: ez volt a legvéresebb európai konfliktus a második világháború óta. A jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék népirtás vádjával keresi őt, az egyik legfőbb felelősnek tartva az 1995-ös srebrenicai mészárlásért (8000 muzulmán vesztette itt életét), illetve Szarajevó 43 hónapon át tartó s 10 ezer ember halálát okozó ostromáért. Karadzic 1996 nyarán, nemzetközi nyomásra leköszönt elnöki tisztségéből, majd egy évvel később, amikor a boszniai NATO-erők megkezdték a háborús bűnösök őrizetbe vételét, eltűnt. Egyes hírek szerint a Szerbia és Bosznia közötti határtérségben bujkál, kemény vonalas híveinek támogatásával - sőt olyan jelentések is voltak, hogy papnak öltözve különböző kolostorokban keres menedéket.

A NATO és a nyugati országok az elmúlt években egyre nagyobb erőfeszítéseket tettek felkutatására. 2003 nyarán befagyasztottak egyes, vele kapcsolatba hozott számlákat, s utazási korlátozással sújtották családtagjait, egykori közeli munkatársait. A nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja, Paddy Ashdown 2004-ben több tucat boszniai szerb tisztségviselőt mentett fel állásából, azzal gyanúsítva őket, hogy Karadzicot s szintén bujkáló társát, a boszniai szerb haderő egykori parancsnokát, Ratko Mladicot segítik. Az idén pedig - Srebrenica 10. évfordulója előtt tovább fokozva a nyomást - a NATO-katonák többször is átkutatták a Karadzic család lakóhelyeit, s néhány napra még fiát is őrizetbe vették. E pszichológiai nyomásgyakorlás hatására nemrégiben még saját felesége is a bujkálás befejezésére kérte Karadzicot a "család érdekében" - a boszniai szerb elnök pedig kijelentette, hogy ha az immáron 60 éves egykori pszichiáter nem adja meg magát, akkor le kell tartóztatni.