A szerb elnök feladásra szólította fel Mladicot

2005.08.03. 21:13

Szerbia Nyugat-barát elnöke, Boris Tadic szerdán ismételten felszólította a háborús bűnökkel vádolt, bujkáló Ratko Mladicot, a boszniai szerbek volt katonai vezetőjét, hogy adja fel magát, álljon a hágai Nemzetközi Törvényszék elé.

"Továbbra is Mladic a fő akadálya Szerbia európai integrációs törekvéseinek" - mondta a szerb elnök amerikai újságíróknak adott belgrádi nyilatkozatában. A délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszék népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádját emelte Mladic és Radovan Karadzic, a boszniai szerbek volt politikai vezetője ellen az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háborúban elkövetett rémtettekért, különösen az 1995-ös srebrenicai tömegmészárlásért, amelyben mintegy 8 ezer kelet-boszniai muzulmánt öltek meg boszniai szerb fegyveresek.

Karadzicról azt feltételezik Nyugaton, hogy valahol Bosznia szerb részén rejtőzik, Mladicról viszont azt, hogy Szerbiában. Az Európai Unió Mladic elfogását és a hágai törvényszéknek való kiadását szabta feltételül Szerbia számára az EU-hoz való közeledésről tartandó tárgyalások megkezdéséhez. A szerb hatóságok azt állítják, hogy több nagy hajtóvadászatot tartottak már Mladic kézre kerítése végett, de nem találják a bujkáló tábornokot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK