Merkel csak egy tévé-párbajt vállal Schröderrel

2005.08.03. 19:57

Csak egy nyilvános televíziós vita lesz Gerhard Schröder német kancellár és ellenzéki kihívója, Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) vezetője között - jelentették be szerdán este Berlinben.

A tévé-párbajra szeptember 4-én, vasárnap kerül sor, két héttel a tervbe vett előre hozott választás előtt. Az idő előtti választás ügyében még az alkotmánybíróság is hallatni fogja szavát - valószínűleg augusztus végén -, mivel óvások érkeztek a német alkotmányosság őreihez.

Fotó: EPA
Gerhard Schröder

A hivatalban lévő kancellár és kihívójának televíziós szópárbaja Németországban még mindig viszonylag új dolognak számít: az elsőt három évvel ezelőtt rendezték Schröder s akkori kihívója, Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője között. Akkor a politikusok két alkalommal mérték össze érveiket, az egyik adást a közszolgálati állomások (ARD, ZDF) szervezték, a másikat az RTL és a SAT.1 kereskedelmi csatornák. A mostani, 90 perces adást az ARD, a ZDF, az RTL és a SAT.1 közösen bonyolítja le, összesen négy műsorvezetővel.

Schröder most is készen állt volna a két összecsapásra, ám Merkel időhiányra hivatkozva csak egy párbajra volt hajlandó kiállni. Az okok között az első helyen említik, hogy Schröder a nagy nyilvánosság előtt jobb, mint Merkel, aki az utóbbi időben többször is indiszponált személy benyomását keltette. Legutóbbi interjúiban sorra-rendre keverte a bruttó bért és a nettó bért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK