Az izraeli kivonulást ünnepelték gázai övezeti palesztinok

2005.08.04. 19:07

Tízezer palesztin ünnepelte csütörtökön Gázában Izrael közelgő kivonulását a Gázai övezetből. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet kívánják leendő államuk fővárosává tenni. A kivonuló izraeli telepesek bejelentették, hogy inkább lerombolják melegházaikat, mintsem átengedjék azokat az új tulajdonosoknak.

A város főterén megtartott, a Palesztin Hatóság által szponzorált esemény résztvevői közül sokan táncoltak, énekeltek, egyesek fegyvereikből a levegőbe lövöldöztek, mások pedig a nemzeti jelképpé vált Jasszer Arafat néhai elnök képét emelték a magasba.

"Nem fogadunk el egy ideiglenes határok közé szorított államot... Menetelésünknek csak Jeruzsálemben lesz vége - jelentette ki az ünnepségen mondott beszédében Ahmed Korei palesztin elnök. - Boldogok leszünk, amikor látjuk majd őket kivonulni a Gázai övezetből és a Jordán nyugati partvidékének (Ciszjordánia) északi részéből, s felkészítjük magunkat Jeruzsálemből való kivonulásukra is" - tette hozzá. "Ma Gáza, holnap Jeruzsálem" - skandálták sokan az ünneplő palesztin tömegben.

A palesztinok az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet akarják megtenni a Gázai övezetet és Ciszjordániát magába foglaló leendő államuk fővárosává. Izrael, amely mindhárom területet az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta el, ugyanakkor szilárdan hangoztatja, hogy soha nem adja fel nagyobb ciszjordániai településeit, s nem hajlandó Jeruzsálem újbóli felosztására.

Közben az egyiptomi biztonsági erők tisztjeit is bevonták annak az új, ötezer fős palesztin fegyveres testületnek a kiképzésébe, amelyet azért hoznak létre, hogy őrizze a kiürített zsidó településeket, és megakadályozza a fosztogatásokat, valamint azt, hogy a Gázai övezetben nagy hatalommal bíró fegyveres szervezetek törvénytelenül rátegyék a kezüket az ott lévő ingatlanokra. A Palesztin Hatóság szeretné fegyveres konfliktus nélkül lebonyolítani a gázai övezeti zsidó települések és katonai támaszpontok terület augusztus 17-én kezdődő és várhatóan egy hónapon át tartó átvételét.

A gázai övezeti zsidó telepesek képviselője csütörtökön bejelentette, hogy inkább lerombolják közel 400 hektárnyi melegházaikat, mint hogy használható állapotban hátrahagyják azokat a palesztinoknak. Az izraeli kormány, amely kárpótolja a telepeseket hátrahagyott házaikért és üzleteikért, a melegházakért csupán részleges jóvátételt ajánlott fel, arra számítva, hogy egy harmadik fél felvásárolja azokat. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) tárgyalásban áll a telepesekkel, hogy 12,5 millió euróért felvásárolja a melegházakat, és az izraeli kivonulás után átadja azokat a palesztin parasztoknak, tárgyalásaik azonban zsákutcába jutottak - közölte a telepesek képviselője, Ejtan Hadari.

Hadari elmondta: a jövő hét elejére munkagépeket rendeltek a helyszínre, hogy ledöntsék a mintegy 3500 izraeli melegházat és felszaggassák az elektromos és vízvezetékeket. Arról nem szólt, hogy a tárgyalások miért vallottak kudarcot. Megfigyelők elképzelhetőnek tartják, hogy a bejelentés a tárgyalási taktika része. Sylvana Foa, a USAID szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy tudomása szerint még nem szakadtak meg a párbeszéd csatornái.

James Wolfensohn, a közel-keleti nemzetközi kvartett különmegbízottja szerdán azt mondta, ha az izraeli telepesek lerombolják melegházaikat, a nemzetközi közösség azonnal megfinanszírozza újak építését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK