Irán új elnöke szombaton letette hivatali esküjét. Az ultrakonzervatív politikus megbízatása négy évre szól. Szakértők arra számítanak, hogy Ahmadinezsád hivatali ideje alatt várhatóan keményedik majd Teherán külpolitikai irányvonala.

Letette a hivatali esküt szombaton Teheránban Mahmúd Ahmadinezsád, Irán új elnöke. A politikus hivatalba lépéséhez szerdán kapta meg a jóváhagyást Szajed Ali Hamenei ajatolláhtól, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjétől.

Ahmadinezsád egyik feladata most az lesz, hogy minisztereket nevezzen ki a Nyugattal folyó nukleáris vita rendezésére, valamint választási ígéretének, a szociális igazságosság megteremtésére. A 49 éves, ultrakonzervatív nézeteiről ismert politikus korábban Teherán főpolgármestere volt, megbízatása négy évre szól. A június 24-i elnökválasztást váratlanul, a szavazatok 61,69 százalékának megszerzésével nyerte meg.

Hivatalba lépését fokozott nemzetközi aggodalom kíséri, mivel nem tudni, hogy elnöksége alatt milyen irányt vesz az ország atomprogramja. Megfigyelők arra számítanak, hogy Teherán külpolitikai irányvonala keményedni fog. Ahmadinezsád akkor került az elnöki székbe, amikor Iránra atomprogramja miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik.