Meghalt Robin Cook volt brit külügyminiszter

2005.08.06. 22:54

Meghalt Robin Cook, aki a brit munkáspárti kormány külügyminisztere volt 1997-2001 között, ám később összekülönbözött Tony Blair miniszterelnökkel, és kivált a kabinetből. Az 59 éves Cook Skóciában egy hegyi kirándulás során lett rosszul szombaton, összeesett, majd kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

A szombaton 59 éves korában elhunyt Cook a kormányon lévő brit Munkáspárt egyik legbriliánsabb politikusának tartották, és bár 2003-ban kilépett a kabinetből, az Irak elleni háborút bíráló csípős megjegyzései miatt jelenléte továbbra is érezhető volt a szigetország politikai életében. A skót születésű férfi 1997 és 2001 között volt a Blair-kabinet diplomáciájának az irányítója.

Ezt követően a parlamentben az  alsóházi kormánypárti frakció vezetőjéhez hasonló tisztséget (Leader  of the House) töltött be, és a sajátos brit politikai  berendezkedés alapján ez azt jelentette, hogy továbbra is kabinet tagja maradt. Miután távozott a kormányból, annak ellenére, hogy élesen bírálta a brit részvételt az iraki háborúban, a belpolitikai téren Blair bizalmasa maradt, és teljes erővel vetette mag bele magát az idei tavaszon a választási hadjáratba lelkesen győzködve a brit állampolgárságú muzulmánokat, hogy a Munkáspártra szavazzanak a londoni kormány iraki politikája ellenére is.

Nagy-Britannia Cook külügyminisztersége idején hajtotta végre intervencióját Sierra Leonéban és Koszovóban. Robin Finlayson Cook néven 1946. február 28-án született Glasgowban, azonban becenevét, a Robint használta. Irodalmat tanult az edinburghi egyetemen, és ennek a városnak  egyik belső kerület képviselőjeként választották be a brit parlamentbe 1974-ben.

A kiváló szónok Cook gyorsan haladt felfelé a Munkáspárton belüli hivatali ranglétrán. A nyolcvanas évek végén már a brit árnyékkormány tagja volt. Az 1994-es munkáspárti elnökségért elindított versenybe azonban   nem szállt be, mert azt tartotta magáról, hogy nem elég karizmatikus személyiség ahhoz, hogy pártvezérként győzelemre vigye a Labourt a parlamenti választásokon. Miután a Munkáspárt 1997-ben a kormányra került Cookot, bízta meg a külügyi tárca irányításával.

Házaséletének botrányai miatt azonban az újságok címlapjára került. Feleségét egyszerűen a Heathrow repülőtéren hagyta, mielőtt nyaralni indultak volna, mert egy lap megszellőztette, hogy szerelmi viszonya van a titkárnőjével. Elvált felesége később könyvet írt házaséletükről, és az írásban alaposan kipakolt. Cook később szeretőjét vette el. Cooknak első házasságából két gyereke született.

KAPCSOLÓDÓ CIKK