Nem sikerül kiszabadítani az orosz mini-tengeralattjárót

2005.08.06. 0:26

Nem sikerült a halászhajóba gabalyodott és mozgásképtelenné vált orosz mini-tengeralattjáró kiszabadítására tett első kísérlet - közölte Alekszandr Koszolapov, a csendes-óceáni flotta sajtószolgálatának parancsnoka.

Koszolapov kapitány elmondta, hogy vonóhorogra akasztották a mélytengeri kutatóhajót, amelynek segítségével megpróbálták a járművet megszabadítani a halászhálótól, de az első kísérlet nem sikerült. "Most folyik a másik kísérlet a mini-tengeralattjáró kiszabadítására" - közölte.         

Alekszandr Kolesznyikov elmondta: a kutatóhajóban tartózkodó hét ember életben van, állandó kapcsolatban állnak velük. Kamcsatkán várják az Egyesült Államok repülőgépét, amely különleges mentőfelszereléseket szállít a 190 méteres mélységben megrekedt kutatóhajó és a legénysége kimentéséhez.         

Forrás: EPA

A mini-tengeralattjáró

A C-5-ös típusú amerikai szállítógép közép-európai idő szerint péntek este elindult San Diegóból - közölte az amerikai haditengerészet csendes-óceáni flottájának szóvivője. A gép várhatóan 9-10 óra alatt érkezik meg Petropavlovszk-Kamcsatszkijba.

Az orosz csendes-óceáni flotta Priz ASZ-28-as jelzésű mélytengeri kutatóhajója közép-európai idő szerint csütörtök kora hajnalban került halászháló fogságába a Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól 75 kilométerre délre fekvő Berezovi-öbölben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK