Az Európai Unió a jövő héten péntektől betiltja a csirke, és egyéb  szárnyasok, madarak illetve a baromfihús importját Oroszországból és Kazahsztánból az Oroszországban megjelent madárinfluenza-fertőzés továbbterjedésének megakadályozására - közölte az Európai Bizottság szóvivője, Mikolaj Dowgielewicz.

Fotó: EPA

A szóvivő szerint pusztán elővigyázatosságról van szó, mivel az EU gyakorlatilag sem Oroszországból, sem Kazahsztánból nem importál baromfit. A tilalom arra az esetre szól, ha a szóban forgó országok beviteli engedélyt kérnének. "Csupán formalitásról van szó, nincs valódi veszély" - mondta. A bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy jövő hét péntekig hagyják jóvá a tilalmat, ami azonnal, tehát még pénteken életbe lép - mondta a szóvivő.

Az EU eddig három országból, Thaiföldről, Hongkongból és Kínából tiltotta be a baromfi importját. Bajorország a múlt héten csütörtökön leállította a szovjet utódállamokból, a Független Államok Közösségének (FÁK) országaiból származó madarak, szárnyasok importját, s a szövetségi fogyasztóvédelmi minisztérium a többi német tartományt is hasonló lépésre szólította fel. A tilalom a díszmadarakra és a nem kezelt madártollra is kiterjed.

Oroszországban a múlt hét elején 65 ezer szárnyas leölését határozták el a hatóságok, miután további madárinfluenza-fertőzések híre nyert megerősítést Novoszibirszk környékén. A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es változata eddig három szibériai körzetben fertőzött meg szárnyasokat, ezért vált   szükségessé az állatok leölése. A gazdákat kártalanítják, ezenkívül kedvezményes áron kapnak bizonyítottan egészséges húst és tojást.

Az első madárinfluenzás fertőzésekről július 29-én számoltak be Novoszibirszkben, azóta Szibéria több pontjáról is jelentettek   megbetegedéseket. A gyanú szerint a fertőzés a Kínából Oroszországba tartó vándormadarak által kerülhetett be az ország távol-keleti részébe. A madárinfluenza Ázsiában már több mint ötven halálos áldozatot követelt a kór 2003-as felbukkanása óta.