Irán újraindította az uránfeldolgozást hétfőn az iszfaháni nukleáris létesítményben - jelentette be az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője. "Az iszfaháni uránfeldolgozó üzemben megkezdődött a munka a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete mellett" - tájékoztatta Mohammed Szaidi a létesítmény előtt várakozó újságírókat.

Az iszfaháni uránfeldolgozó üzemben előállított urán-hexafluoridot tárolják, amíg a natanzi dúsítóüzemben meg nem kezdődik az urándúsítás a felépítendő iráni atomerőművekben felhasználásra kerülő üzemanyag előállításához - tette hozzá Mohammed Szaidi. Szaidi biztosított róla: soha nem volt szó arról, hogy Irán exportálja a terméket, amelynek előállítását hétfőn újrakezdte.

Mohammed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója hétfőn tájékoztatta Bécsben a szakosított ENSZ-szervezet kormányzótanácsának tagjait, hogy Iszfahánban újrakezdték az uránfeldolgozási folyamat első szakaszát, de a NAÜ pecsétjei érintetlenek maradtak.

Teherán hétfőn hivatalos választ adott az Európai Unió (EU) indítványaira, amelyeket az európai országok azzal a céllal tettek, hogy Irán álljon el a saját urándúsítástól - közölték EU-diplomaták. A Franciaország, Nagy-Britannia és Németország teheráni nagykövetének átadott válasz tartalmát a források nem árulhatták el, de ismert, hogy Irán szombaton már elutasította az ajánlatcsomagot, amely részletesen kidolgozott gazdasági és politikai előnyöket ígért az iráni atomprogram leállításáért cserébe.

Brüsszeli uniós berkekben visszafogott reakciót váltottak ki hétfőn az iszfaháni létesítmény részleges üzembe helyezéséről szóló jelentések. "Mindenekelőtt megpróbálunk meggyőződni arról, mi történt is valójában. Mostanáig más határidőkben gondolkodtunk" - közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Javier Solanának a szóvivője, aki nem volt hajlandó kommentálni azokat a híreket, miszerint az iráni kormány elutasítja a huszonötök nevében tárgyaló német-francia-brit trió beterjesztette javaslatot.

Az Európai Unió korábban figyelmeztette a teheráni vezetést, hogy az uránfeldolgozás felújítása miatt az iráni atomprogram ügye az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet, amely büntetőintézkedésekkel sújthatja az iszlám köztársaságot.

Joschka Fischer német külügyminiszter hétfőn úgy ítélte meg, az iráni uránfeldolgozási tevékenység felújítása ellenére mindent meg kell tenni azért, hogy megakadályozzák a dolgok esetleges katasztrofális következményekkel járó alakulását. Fischer szerint Teheránnak biztosítania kell, hogy az uránfeldolgozás nem a rossz irányba tett lépés.

Nagy-Britannia aggodalmát fejezte ki az iráni uránfeldolgozás felújítása miatt. Egy brit külügyi vezető közölte, hogy London nemzetközi partnereivel a NAÜ kormányzótanácsának keddi rendkívüli ülésén megvitatja a szükséges intézkedéseket. "Ha Irán valóban felújította az urándúsítással kapcsolatos tevékenységeket, beleértve az iszfaháni üzeméit, az a 2004. november 15-én Párizsban aláírt megállapodás és a NAÜ-kormányzótanács határozatainak megsértését jelenti" - szögezte le a brit diplomata.

Egy amerikai külügyi illetékes hétfőn közölte: Washington szerencsétlennek tartja az uránfeldolgozás felújítására vonatkozó iráni döntést, és várja az ENSZ Biztonsági Tanácsának állásfoglalását a kérdésben. "Mindig is azt mondtuk, hogy ha Irán feltöri a pecséteket, és újrakezdi az urándúsítást Iszfahánban vagy máshol, az lesz a megfelelő válasz, ha az ENSZ-hez fordulunk" - mondta a külügyi illetékes.

Az Egyesült Államok azzal vádolta Teheránt, hogy atomfegyver előállítására törekszik, és ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsának büntetőintézkedéseket kellene hoznia vele szemben. Irán a minap jelentette be, hogy megfelelő európai ajánlatok híján felújítja iszfaháni üzemében az uránoxid átalakítását gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá (UF6), amely az urándúsítást megelőző folyamat az uránfeldolgozásban. Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Emigráns iráni tudósok és egy ellenzéki szervezet szerint ezzel szemben az ultrakonzervatív iráni rezsim nukleáris programjának a célja atomfegyver építése. "Nyilvánvaló hazugság Teherán állítása, miszerint az atomprogram békés célú" - jelentették ki emigráns tudósok és az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa (NCRI, ez utóbbit az EU és Washington terrorszervezetként tartja számon) saját korábbi tevékenységükre, valamint hivatalos dokumentumokra hivatkozva a sajtónak Bécsben. Véleményük szerint "az atombomba építése csak a mollák (vallási vezetők) érdekét szolgálja, nem az iráni népét".