A finn légtérbe tévedt egy orosz Tu-134-es

2005.08.09. 18:55

Navigációs hiba, a személyzet mulasztása miatt sértette meg Finnország légterét egy orosz Tu-134-es utasszállító, s az eset kapcsán Moszkva sajnálkozását fejezte ki hétfőn.

Erkki Tuomioja finn külügyminiszter kedden elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Moszkva beismerte a finn légtér megsértését, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt. Mint mondta, ezzel a probléma rövidesen lekerül a napirendről.

Az orosz haditengerészet utasszállító repülőgépe Kalinyingrád (Königsberg) felé tartva még pénteken, augusztus 5-én repült be a finn légtérbe, amikor is az orosz-finn határ menti szűk légi folyosóról letért, s csaknem ezer méteres mélységben megsértette Finnország légterét.

Az orosz légierő hétfői sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy az orosz Tu-134-es személyzete "durva hibát" követett el a navigációban; ezt a mulasztást a pilóták is elismerték, s a légtérellenőrzés dokumentumai is igazolják.

Az orosz légierő sajtóközleményben fejezte ki sajnálkozását az incidens kapcsán, s jelezte: intézkedéseket tesznek, hogy a jövőben elejét vegyék a hasonló eseteknek. Ennek érdekében az adott körzetben repülő orosz gépek személyzetét kivétel nélkül megfelelő továbbképzésben részesítik, hogy elkerüljék Finnország és más államok légterének újbóli megsértését.