A Balti-tengerbe zuhant egy finn helikopter

2005.08.10. 19:38

A tengerbe zuhant egy finn helikopter 14 emberrel a fedélzetén szerdán, az észt fővárostól északra, s nagy valószínűséggel mindenki odaveszett.

A Sikorsky S-76 típusú helikopter a Tallinn és Helsinki közötti 80 kilométeres távolságon, menetrendszerű járaton közlekedett. Éppen Helsinkibe tartott, amikor három perccel felszállás után lezuhant. A fedélzetén két finn pilóta, hat finn, négy észt és két amerikai utas volt. Az utóbbiakról a helsinki amerikai nagykövetség közölte, hogy nem az atlétikai világbajnokságra érkezett sportolók.

Az esetleges túlélők és az áldozatok után kutató mentők szonárral találtak 48 méterrel a vízfelszín alatt egy tárgyat, amelyet a roncsnak tartanak, és mélytengeri búvárokat küldtek le hozzá. A tallinni mentők szóvivője elmondta, hogy eddig senkit sem találtak meg sem élve, sem holtan, és hogy ebben a mélységben nem lehet életben maradni. Andrus Ansip észt miniszterelnök szintén úgy nyilatkozott, hogy kevés remény van túlélőket találni. A mentésben az észt parti őrség mellett finn helikopterek, és ha szükséges, búvárok is részt vesznek.

A baleset oka egyelőre nem ismert, de valószínűleg a rossz időjárásban kell keresni. Ugyanaznap a Tallinn és Helsinki közötti gyors kompjáratokat a viharos idő miatt törölték.

Az észt mentőalakulatok elmondták, hogy megérkezésükkor a gép farka még kiállt a vízből, ám később teljesen elnyelte a víz. A baleset helyét a felszínen úszó törmelék jelzi. A mentők szerint a helikopter meglehetősen nagy erővel csapódhatott a vízbe.