Ammán és London toloncegyezményt írt alá

2005.08.10. 19:40

Jordánia szerdán toloncegyezményt írt alá Nagy-Britanniával, amelynek alapján a két ország úgy utasíthatja ki kölcsönösen egymás állampolgárait, hogy azoknak nem kell bántalmazástól tartaniuk hazájukban.

Tony Blair brit kormányfő a júliusi londoni gyilkos merényletek után közölte, hogy London több országgal folytat tárgyalásokat a Jordániával most aláírt egyezményhez hasonló elvi megállapodások megkötéséről, amelyek alapján kiutasíthatják az országból a nemkívánatos külföldieket. A Jordániával megkötött megállapodást szerdán Ammánban Avni Jerfász jordániai belügyminiszter és Pat Phillips brit ügyvivő látta el kézjegyével.

Jerfász elmondta: a megállapodás garantálja, hogy a kiutasításra váró személyek személyi és polgárjogainak tiszteletben tartását. A megállapodás révén a kiutasításra váró személyek ügyvédet fogadhatnak, és a Jordánia által is aláírt Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata értelmében nem bántalmazzák őket.

Civil szervezetek, közöttük az Amnesty International júliusban bírálták a megkötött egyezményt, attól félve, hogy nem tartják majd tiszteletben a kiutasított személyek emberi jogait. "Az olyan országok ígéretei, mint Jordánia, amelyek arról hírhedtek, hogy kínozzák ott a fogva tartottakat, nem érnek többet, mint a papír, amelyre írták őket" - mondta közleményében Kate Allen, az Amnesty International igazgatónője.