Moszkvában ismét megverték a lengyel nagykövetség egyik alkalmazottját szerdán. Ezúttal diplomata, a külképviselet másodtanácsosa volt az áldozat - erősítette meg az orosz belügyminisztérium. Az elmúlt napokban megverték a követség egy másik munkatársát, illetve egy ismeretlen telefonáló azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az épületet.

Vasárnap délelőtt a nagykövetség információs részlegének egyik munkatársát, a diplomata státussal nem rendelkező Andrzej Uriadkót bántalmazta két ismeretlen, oroszul beszélő férfi Moszkvában. Kedden pedig bombariadót kellett elrendelni a képviseleten egy ismeretlen telefonáló fenyegetése miatt.

A nagykövetség másodtanácsosát fényes nappal, helyi idő szerint 13 óra körül a külképviselettől 10 percnyi gyaloglásra fekvő Tyisinszkaja téren támadta meg négy ismeretlen. A diplomata segítséget kért a közelben posztoló rendőrtől, aki mentőt hívott. A Botkin kórházba szállított diplomata testét felületi horzsolások borítják, az orvosok agyrázkódás gyanújával vizsgálják. Andrzej Uriadko, akit a nagykövetségtől mindössze 60 méterre vertek meg, szintén a Botkin kórházban fekszik, s várhatóan néhány nap múlva engedik ki az orvosok. A vele történt incidens után, hétfőn Tomasz Klimanski lengyel főkonzul diplomáciai jegyzéket nyújtott át az orosz külügyminisztériumban, amely sajnálatosnak nevezte az esetet, és ígéretet tett a követség és munkatársai biztonságának megerősítésére.

A lengyel külügyminisztérium és a nagykövetség akkor huliganizmusnak minősítette a támadást, s úgy vélte, hogy az nem áll összefüggésben a Varsóban a múlt héten megvert orosz diplomatagyerekek esetével. Július 31-én Varsóban lengyel bőrfejűek csoportja összeverte és kirabolta orosz, illetve kazah diplomaták négy gyermekét. Moszkva bocsánatkérést, anyagi jóvátételt és a tettesek elfogását követelte. A lengyel külügyminisztérium mély sajnálkozásának adott hangot, de bocsánatkérésre nem volt hajlandó az általa bűncselekménynek és nem politikai indíttatású támadásnak minősített ügy miatt.

Moszkvai rendőrségi források szerda délelőtt közölték, hogy előző nap egy ismeretlen telefonáló megfenyegette a lengyel nagykövetséget. A konzuli részleget felhívó ismeretlen előbb szidalmazta Lengyelországot, majd közölte, hogy perceken belül felrobbantja az épületet. A nagykövetség tüzetes átvizsgálása során sem robbanóanyagot, sem pokolgépet nem találtak.