Gerhard Schröder német kancellár szerint Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke "párját ritkító gusztustalanságot" engedett meg magának, amikor az ország keleti részében élő németeket sértő kijelentéseket tett. Stoiber azon félelmének adott nyilvánosan hangot, hogy ismét a volt NDK-ban döntik el Németország sorsát.

Schröder csütörtökön a Bonn melletti Troisdorfban egy rendezvényen reagált Stoiber közelmúltban elhangzott s most napvilágra került kijelentéseire. A bajor miniszterelnök egy héttel ezelőtt Baden-Württembergben azt mondta: nem akarja, hogy ismét a volt NDK-ban dőljön el, ki lesz Németország kancellárja, "nem fordulhat elő, hogy a frusztráltak határozzák meg Németország sorsát".

Markus Söder, a CSU főtitkára úgy értelmezte elnökének szavait, hogy Stoiber Oskar Lafontaine-re és Gregor Gysire, a szociáldemokratáktól és a környezetvédőktől balra álló választási szövetség vezetőire értette a "frusztráltakat", "akik most mozgósítani akarják az embereket keleten, hogy egy baloldali szövetségen keresztül dőljön el, ki lesz Németországban a kancellár".

A bajor rádió szerint Stoiber szerdán Schwandorfban úgy vélte, hogy nem lennének problémák, "ha mindenütt olyan okos népek élnének, mint Bajorországban". Schröder Troisdorfban azt is leszögezte, hogy Stoiber kijelentései "nem csak gusztustalanok, hanem a demokratikus tisztelet hiányáról" is tanúskodnak, mert elvitatják, hogy minden választónak joga van oda adni a szavazatát, ahová helyesnek tartja.

A kancellár a drezdai Sächsische Zeitungnak adott interjújában azzal is megvádolta a bajor miniszterelnököt, hogy tetemes kárt okozott a németországi egységesülési folyamatban, kijelentései bebetonozzák a megosztottságot, és megsértenek embereket, akik egy életet töltöttek el nehezebb körülmények között, mint a nyugatiak.

Stoiber kijelentései, bármilyen értelmezésben is, bővítik az ellenzéki kereszténypártok egy ideje tartó ballépés-sorozatát, s főleg a kereszténydemokrata partnerpártot, a CDU-t károsítják. A CSU tevékenysége csak Bajorországra korlátozódik.

Forrás: EPA
Ilyen jobboldali kampány mellett növekednek Schröder esélyei

A közelmúltban Jörg Schönbohm, Brandenburg tartomány CDU-s belügyminisztere vont erősen vitatott párhuzamot a volt keletnémet társadalmi rendszer és egy csecsemőgyilkosság-sorozat, illetve az azt körülvevő látszólagos közöny között.

Az ellenzéki konzervatívok még mindig biztosan vezetnek ugyan a szociáldemokraták (SPD) előtt a közvélemény-kutatásokban, de az utóbbi időben, főleg a hangulati mutatókban, elmozdulás következett be az SPD javára, s az egyik kimutatásban már többségben voltak azok, akik nem akartak hatalomváltást a szeptember 18-ra tervezett előre hozott választáson.

Három évvel ezelőtt a CDU/CSU és az SPD százalékokban kifejezve egyformán végzett (38,5-38,5), de az SPD-re hatezerrel többen szavaztak. Akkor az ellenzék kancellárjelöltje Stoiber volt, s az elemzések szerint a keletnémetek billentették a mérleg nyelvét az SPD javára.