Irán nem mond le az atomról

2005.08.13. 12:39

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nyomása ellenére sem mond le Irán újrakezdett uránátalakító tevékenységről. Az ügynökség egy korábbi határozatában arra szólította fel Teheránt, hogy állítsa le a nukleáris üzemanyag előállítását célzó valamennyi tevékenységét.George Bush, amerikai elnök nem zárta ki az erő alkalmazását az ország ellen, amikor arról kérdezték, hogy megtámadná-e az Egyesült Államok az iráni atomlétesítményeket.

Fotó: EPA
George W. Bush

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nyomása ellenére sem mond le Irán az Iszfahánban újrakezdett uránátalakító tevékenységről - jelentette ki szombaton Mahmúd Ahmadinezsád elnök egyik legközelebbi tanácsadója. A bécsi székhelyű szervezet kormányzótanácsának egy korábbi határozatában arra szólította fel Teheránt, hogy állítsa le a nukleáris üzemanyag előállítását célzó valamennyi tevékenységét.
   
Mohammad-Reza Bahonar a Fars hírügynökségnek nyilatkozva kilátásban helyezte, hogy Irán újra megnyítja a közelben fekvő Nátánban lévő urándúsító létesítményt is. Szavai szerint az Európai Unióval folytatandó jővőbeni tárgyalásoknak erre a kérdésre kell irányulniuk. Hamid Reza Aszefi, az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint a NAÜ által közzétett dokumentumnak nincs jogalapja és az elfogadhatatlan. Aszefi hozzáfűzte: a határozatot megfogalmazó három európai ország - Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - ezzel ellentmondásba került azoknak a tárgyalásoknak a szellemével, amelyeket az elmúlt két évben folytatott Iránnal a megegyezés érdekében. 
   
"Az Iráni Iszlám Köztársaság nem mond le törvényes jogairól, és az atomenergiát továbbra is felhasználja békés célokra" - szögezte le a szóvivő. A határozatban egyébként a NAÜ "komoly aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy Irán hétfőn felújította a nukleáris tevékenységet, amely atomfegyvergyártáshoz vezethet. Az ügynökség felkérte vezetőjét, Mohamed el-Baradeit, hogy szeptember 3-ig részletes jelentésben számoljon be arról, hogy Irán teljesíti-e a szervezet biztonsági előírásait.

Pénteken George Bush, amerikai elnök nem volt hajlandó kizárni az erő alkalmazását Irán ellen. "Minden választási lehetőség nyitva áll. Az erő alkalmazása az utolsó lehetőség egy elnök számára. Önök is tudják, hogy a közelmúltban erőhöz folyamodtunk országunk védelmében" - mondta George Bush. Az elnököt arról a lehetőségről kérdezték, hogy megtámadná-e az Egyesült Államok az iráni atomlétesítményeket, ekkor utalt Bush az iraki invázióra. "Csak a legvégső esetben akarok ehhez folyamodni, hogy megvédjem az ország biztonságát, és lehetőséget adjak az embereknek arra, hogy szabad társadalmakban éljenek" - jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK