Rendkívüli állapotot léptetett életbe Csandrika Bandanaraike Kumaratunga elnökasszony szombaton Srí Lankán azután, hogy előző nap meggyilkolták Lakshman Kadirgamart, az ország külügyminiszterét. A tamil keresztény külügyminiszter ellen olyan időszakban követtek el merényletet, amikor ismét kiéleződőben van a feszültség a colombói kormány és a tamil lázadók között. Utóbbiak azzal fenyegetőznek, hogy újraindítják a polgárháborút.

Forrás: MTI
Lakshman Kadirgamar

Rendkívüli állapotot léptetett életbe Csandrika Bandanaraike Kumaratunga elnökasszony szombaton Sri Lankán azt követően, hogy ismeretlen merénylő előző nap meggyilkolta Lakshman Kadirgamart, az ország külügyminiszterét. A miniszterre szigorúan őrzött rezidenciája közelében lőtt rá az ismeretlen merénylő. A 73 és a politikus a fején sérült meg. Kórházba szállították, ahol több sebész küzdött az életéért több mint egy órán át, mindhiába.
   
Mint hivatalos forrásból közölték, a Srí Lanka-i kormány egyik leginkább védett tagja hazafelé tartott, amikor az orvlövész leterítette. A többségében szingalézek lakta Srí Lanka tamil keresztény külügyminisztere - Csandrika Bandanaraike Kumaratunga elnök bizalmasa - ellen olyan időszakban követtek el merényletet, amikor ismét kiéleződőben van a feszültség a colombói kormány és a tamil lázadók között. Utóbbiak azzal fenyegetőznek, hogy újraindítják a - két évtizeden át tartó - polgárháborút, amiért az ország keleti részén az utóbbi időben kiújult az erőszak. A harcok kirobbantásával a kormány és a lázadók egymást vádolják.
   
A rendkívüli állapot kihirdetését az elnöki hivatal a biztonság megszilárdításának szükségességével indokolta, s ezzel egyidejűleg erőfeszítéseket helyezett kilátásba a terrorcselekmények leküzdésére. Eric Fernando elnöki szóvivő szerint a  rendelkezés korlátlan ideig érvényben marad. A hadsereg felszólította a főváros, Colombo lakosait: maradjanak otthon, hogy ne zavarják a gyilkosok kézre kerítésére indított hajtóvadászatot. Az elkövetők feltételezhetően a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szakadár mozgalomhoz tartoznak.