Csak pénznyelőnek jó a Nemzetközi Űrállomás

2005.08.15. 6:51

A New York Times szerint nem érdemes befejezni és fenntartani a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást. Az állomás eddig csaknem 80 milliárd dollárba került. A lap szerint annak idején kataszrofálisan alulbecsülték az űrállomás építési költségeit, és túlbecsülték tudományos értékét. Valódi űrkutatást ugyanis nem tud folytatni az a két űrhajós, aki az állomáson tartózkodik, hogy működtesse. Az USA ennek ellenére még több milliárd dollárt akar költeni, hogy befejezze a vállalkozást.

Sem tudományos, sem anyagi szempontból nem érdemes fenntartani a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS) - erre a következtetésre jut internetes honlapján a The New York Times című lap, amely szerint az amerikai űrrepülőgép-flottát sincs értelme csak az űrállomás miatt még öt évig üzemeltetni.

Az űrkutatási szakemberek csak azzal indokolják az elaggott űrrepülők további működtetését, hogy be kell fejezni a félig elkészült űrállomást. Egyébként ugyanis már csak egy küldetést kellene teljesíteni, a Hubble-űrtávcső rendbehozatalát.

A lap szerint erősen megkérdőjelezhető, milyen tudományos értéke van az átlagosan 400 kilométeres magasságban keringő ISS-nek. Hozadékát össze sem lehet hasonlítani az űrbe telepített teleszkópokéval és a távoli bolygókat kutató űrszondákéval. Ha ma eltűnne az ISS, valószínűleg nem érné nagy veszteség a tudományt a New York Times szerint.

A minden idők legnagyobb nemzetközi tudományos és technikai vállalkozásaként indult ISS-en ma mindössze két űrhajós tartózkodik, ami a működtetéshez még éppen elegendő, a valódi tudományos kutatásokra viszont vajmi kevés. Az Egyesült Államok ennek ellenére több milliárd dollárt szándékozik költeni az űrállomás befejezésére, azért is, hogy teljesítse 15 nemzetközi partnerével szemben vállalt kötelezettségét.

A The New York Times szerint a szakértők egyetértenek: az előzetes számítások során szinte katasztrofális mértékben alulbecsülték a költségeket. Az ISS eddig 75-80 milliárd dollárba került. Még a NASA is elismeri, ennyi pénzt ma már senki sem áldozna erre a programra. Az ISS tervezett mérete és képességei jelentősen zsugorodtak a túlköltekezés miatt, az építés pedig lelassult a Columbia tragédiáját követően.

A tervek szerint 2010-ig, további űrrepülésekkel befejezhető az ISS. Az emellett kardoskodók érvelése szerint őrültség lenne félbehagyni egy ekkora beruházást. Michael Griffin NASA-vezető szerint még 19-20 repülésre van szükség az űrállomás felépítéséhez.

A New York-i lap úgy látja - és ez egyezik a The Wall Street Journal közelmúltbeli szerkesztőségi cikkében közölt véleménnyel -, hogy az ISS-re költendő összeg minimális megtérülést hozhat ahhoz képest, mintha azt új űrhajók kifejlesztésére, illetve a Hold-, és Mars-programra fordítanák. A lap számításai szerint az űrrepülőgép-program azonnali leállítása mintegy 40 milliárd dolláros megtakarítást eredményezne.

KAPCSOLÓDÓ CIKK