Nagykoalíció lesz Bulgáriában

2005.08.15. 17:05

Hat héttel a választások után úgy tűnik, hogy sikerül kormányt alakítani Bulgáriában. A győztes szocialisták megállapodtak az eddig kormányzó jobboldallal, és a török kisebbség pártjával.

Az új bulgár parlamentben várhatóan elsöprő többsége lesz az új kormánynak: mivel a két nagy győztes pártnak sikerült megegyeznie egymással, így a 240 fős parlamentben 169 kormánypárti politikus lesz majd. A hat héttel ezelőtt tartott választás után patthelyzet alakult ki: először a győztes szocialisták próbáltak kormányt alakítani, majd az eddig hatalmon lévő, most azonban a második helyre visszaszorult jobbközép Nemzeti Mozgalom volt képtelen biztosítani a többséget. A két eddig hadakozó párt most a nagykoalíció mellett döntött, és bevették harmadiknak a török kisebbséget képviselő Jogokért és a Szabadságért pártot. A megállapodás szerint a miniszterelnök a szocialista Szergej Sztanisev lesz.

A komoly kompromisszumra azért volt különösen nagy szükség, mert a tervek szerint Bulgária 2007-ben csatlakozik az Európai Unióhoz, és addig még sok kormányzati intézkedésre van szükség. A sürgető feladatok miatt a rivális pártok nem akarták megkockáztatni, hogy késsen a csatlakozás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK