Őrizetben a Karadzic bujtatásával gyanúsított üzletember

2005.08.17. 18:28

Letartóztatták Montenegróban az egyik leggazdagabb boszniai szerb üzletembert, aki a feltételezések szerint segíti Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezér bujkálását a hágai Nemzetközi Törvényszék elől.

Momcilo Mandicot kedd délután vették őrizetbe Budva tengerparti üdülőhelyen lévő otthonában a szomszédos Bosznia-Hercegovina által sikkasztás és csalás címén kiadott elfogatóparancs alapján - közölték podgoricai rendőrségi források. A kétes hírű üzletembert, akit Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja nyíltan is megvádolt Karadzic pénzelésével, kiadják Boszniának.

Az 1991-95-ös boszniai háború idején meggazdagodott Mandic a szóbeszéd szerint tagja annak a titkos hálózatnak, amely segíti a háborús bűnökért körözött Karadzic rejtőzködését. Az 1995 óta szökésben lévő boszniai szerb vezérről feltételezik, hogy Bosznia szerb ellenőrzés alatt álló területén bujkál, ahonnét időnként állítólag hazalopakodik szülőföldjére, Montenegróba.

Mandicot, a boszniai Szerb Köztársaság volt igazságügy-miniszterét egyszer már letartóztatták, Belgrádban 2003-ban, azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állt a hírhedt zimonyi maffiaklánnal, és köze volt Zoran Djindjic reformer szerb miniszterelnök meggyilkolásához, de néhány hónap múlva bizonyíték hiányában elengedték.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió beutazási feketelistáján szereplő üzletember nagy vagyont halmozott fel benzinkutak üzemeltetéséből. Az ő tulajdonában van a Szarajevó szerb részén működő Privredna Banka, amelyet Paddy Ashdown tavaly november bezáratott pénzügyi visszaélések miatt. Mandicot azzal is gyanúsítják, hogy 1996/97-ben márkamilliókat sikkasztott el a boszniai Szerb Köztársaság vámhatóságánál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK