Élesen bírálta és a vietnami háborúhoz hasonlította George Bush elnök iraki politikáját vasárnap egy befolyásos republikánuspárti szenátor. A Fehér Ház elutasította a politikus kijelentéseit.

Chuck Hagel, aki a szenátus külügyi bizottságának tekintélyes tagja és feltételezések szerint esetleges elnökjelölt a 2008-as választásokon, az ABC televíziónak nyilatkozva annak a nézetnek adott hangot: minél jobban belesüpped az Egyesült Államok az iraki konfliktusba, annál inkább hasonlít mindez a vietnami háborúhoz. A kitüntetett vietnami háborús veterán Hagel úgy vélte: az iraki háború destabilizálta a Közel-Keletet és Washingtonnak minél előbb meg kell találnia a kiút stratégiáját.

Az éles republikánuspárti bírálat akkor hangzott el, amikor Bush elnök újabb offenzívát indított az Egyesült Államok iraki szerepvállalását övező, egyre erőteljesebb elégedetlenség ellensúlyozására. A Fehér Ház elutasította Hagel kijelentéseit és hangoztatta, hogy az amerikai kormánynak végre kell hajtania iraki küldetését.