Szerdán ötvenen haltak meg Irakban

2005.08.25. 0:03

Szerdán összesen ötven iraki halt meg, és több tucat ember sebesült meg az ország különböző részein fegyveres támadások, merényletek következtében. Az áldozatok főleg civilek.

Tizenöt halálos áldozata volt délután egy bagdadi merényletnek, további 59 személy megsérült egy autóba rejtett pokolgép robbanása nyomán. A robbanás után többórás tűzharc zajlott le a körzetben rendőrök és kormányellenes fegyveresek között, ebben tizenhárman haltak meg, 57-en kaptak sebeket - közölte a biztonsági szolgálatok egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője. Mind a robbanásnak, mind pedig a tűzharcnak főleg civilek estek áldozatul.

Szintén Bagdadban támadás ért egy minisztériumi gépkocsit. Buso Ibrahim, az igazságügyi miniszter helyettese megúszta a támadást, négy testőre azonban meghalt, további öt pedig megsebesült.

A fővárostól délre fekvő Hillában aknavetős támadás ért egy katonai ellenőrzőposztot. Egy közkatona meghalt, egy tiszt pedig megsebesült a becsapódó aknagránát repeszeitől. Bagdad egyik északi elővárosában orvlövészek leterítettek két rendőrt. Egy tikríti pokolgéprobbanás két civil életébe került, és három ember sérülését okozta.

Baakúba közelében is robbant egy szerkezet; az három halálos áldozatot szedett, s egy személynek okozott sérüléseket. Ugyanebben a városban, ahol különösen erős a kormányellenes fegyveresek ellenállása, Iránból hazatérő zarándokokra nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek, megölve négy síita polgári személyt.

A Bagdadtól 200 kilométernyire északra fekvő Baidzsi központjában lelőtték az amerikai katonai alakulatok egy iraki tolmácsát, Baladban pedig az iraki hadsereg egyik tisztjével végeztek. Az ország északi részén fekvő nagy olajipari központban, Kirkukban egy katonatiszt és két közkatona életét oltotta ki egy házilag barkácsolt robbanószerkezet detonációja - közölte a rendőrség.

Szamarrában gránátokat hajítottak egy katonatiszt házára, de nem a tiszt, hanem egy civil - a tiszt ott tartózkodó testvére - vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK