Ázsiai bank lehet az al-Kaida következő célpontja

2005.08.26. 7:16

Az ázsiai pénzintézetek - különösen Japánban - lehetnek az elsődleges célpontjai egy esetleges újabb terrortámadásnak - vélekedik egy francia szakértő. A The Financial Times című lapnak nyilatkozó Jean-Louis Bruguiere szerint az al-Kaida ezzel próbálná aláásni a beruházói bizalmat a régióban.

Ázsiai pénzügyi központok ellen intézhet támadásokat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet, hogy így próbálja aláásni a beruházói bizalmat a régióban - állapította meg a The Financial Times című lapnak csütörtök este adott nyilatkozatában egy, a terrorizmus elleni harccal foglalkozó francia szakértő. Jean-Louis Bruguiere úgy vélekedett, hogy egy Tokióban, Szingapúrban vagy épp Sydney-ben végrehajtott támadás jelképesen fontos lehet az al-Kaida számára.

"Olyan információkkal rendelkezünk, amelyek arra engednek következtetni, hogy a térség néhány országa, különösen Japán elsődleges célpont lehet" - mondta a szakértő, anélkül, hogy részleteket közölt volna a fenyegetettség jellegéről. Jean-Louis Bruguiere szerint néhány ázsiai ország kevésbé készült fel egy ilyen támadásra, mint az Egyesült Államok vagy Európa, ahol az Oszama bin Laden vezette terrorszervezet már több támadást, illetve merényletet hajtott végre. Az al-Kaida megváltoztatta stratégiáját, és ennek mostantól úgynevezett puha célpontokra összpontosít, így egyebek között gazdasági és pénzügyi központokra - mondta a francia szakértő.