Ezren kutattak három arabot Hamburgban

2005.08.26. 0:40

Három arabul beszélő férfi után kutatott csütörtökön ezer rendőr Hamburgban, miután az arabok gyanúsnak tűnő beszélgetését valaki kihallgatta egy autóbuszmegállóban - jelentette az ARD televízió késő esti híradója.

A beszélgetést kihallgató személy állítólag értett arabul, s a három férfi diskurzusából arra következtetett, hogy az illetők terrorcselekményt készülnek elkövetni. Az egyik arabnál hátizsák volt, s a hallgatózó férfi olyan mondatot is hallott, hogy "holnap hősökként fogunk Allah színe előtt állni".

Udo Nagel hamburgi belügyi szenátor - miniszter - elismerte, hogy máskor ilyen bejelentéseknek nem adnának hitelt, de a londoni merényletek után minden más megvilágításba került. A szenátor szerint nincs olyan információjuk, hogy merényletet készülnének elkövetni Hamburgban.

A rendőrség a szerdán este történtekről csak csütörtökön tájékoztatta a nagyközönséget, hogy ne veszélyeztessék a nyomozás sikerét. A rendőrök autókat állítottak meg és ellenőrizték, kik ülnek bennük.

A három arab egyébként a megállóban fel is szállt egy autóbuszra, s a buszon elhelyezett kamera filmezte őket. A filmanyagból kiválogatott képek alapján is megpróbálják kézre keríteni az arabokat, akiket ismeretlenül is felszólítottak arra, hogy jelentkezzenek a rendőrségen.

Hamburg volt az otthona annak a radikális diákokból álló csoportnak, amelynek főnöke, Mohammed Atta 2001. szeptember 11-én a New York-i Világkereskedelmi Központnak vezette az aznap elrabolt négy amerikai utasszállító gép egyikét.