A szunniták elutasítják az iraki alkotmány-tervezetet

2005.08.28. 19:40

Elkészült az új iraki alkotmány tervezete, az alaptörvényt szövegező bizottság tagjainak elsöprő többsége kéthetes késéssel aláírta vasárnap a tervezet végső változatát. Az alkotmányozó bizottság 15 szunnita tagja viszont közös közleményben utasította el a dokumentumot és nemzetközi segítséget kért annak "kijavításához".

Elkészült és október 15-én népszavazásra bocsátják az új iraki alkotmányt - jelentette be Dzsalal Talabani iraki elnök. A kurd nemzetiségű államfő elismerte, hogy szunnita részről fenntartások vannak az alkotmánnyal kapcsolatban, de úgy vélte: senki sem sajátíthatja ki a szunnita arabok teljes spektrumának képviseletét. Az alkotmányozó bizottság egy kurd tagja, Monzer al-Faddal szerint a szunnita arabokon kívül "a világi személyek, a kurdok és a kommunisták bizonyos körei" is fenntartással élnek szöveggel kapcsolatban.

Az aláírási ceremóniát követő sajtótájékoztatón Talabani azt mondta, hogy a "bölcsességéről ismert" iraki nép ítéletére bízzák az alaptörvényt, amely helyett újat írnak, ha az állampolgárok ezt elutasítanák. Az államfő derűlátónak mondta magát a népszavazás kimenetelét illetően, elismerve, hogy "a Koránt kivéve nincs tökéletes könyv, amelyen ne lehetne változtatni". Humam Hammudi, a szövegező bizottság elnöke szerint a véglegesített tervezet "garantálja a szabadságjogokat, biztosítja az egyenlőséget férfiak és nők, a különböző etnikai csoportok között, tiszteletben tartja a nemzet ideológiáját és a társadalom vallását".

Az alkotmánytervezet megszövegezése "nehéz és bonyolult" folyamat volt - jelentette ki a Talabanival közös sajtótájékoztatóján Hádzsem al-Haszini parlamenti elnök, aki szerint mindvégig olyan kompromisszum elérését tartották szem előtt, amely biztosíthatja a népszavazás győzelmét. A parlamenti elnök szerint például "túl sok a vallás" a tervezetben, csorbát szenvednek a nők jogai is, és több engedményt kellett volna tenni a szunnitáknak.

A tervezetet felolvasták az iraki parlament külön e célból összehívott vasárnapi ülésén is, de a tervekkel ellentétben végül is nem bocsátották szavazásra a törvényhozásban, amelyben fölényes többségük van a síitáknak és a kurdoknak. A politikusok úgy foglaltak állást, hogy az alkotmány elfogadásához nem feltétlenül szükséges a parlamenti szavazás, mivel a szöveget a parlament által kijelölt bizottság hagyta jóvá. A parlamentben felolvasott tervezet szövege kisebb engedményeket tartalmaz a szunniták felé.

A népszavazáson való "felelősségteljes" döntés érdekében a dokumentum ötmillió másolatát fogják köröztetni országszerte: a tervek szerint a kormánytól havonta kapott élelmiszercsomagok kíséretében juttatják el minden egyes családhoz, miközben média- és reklámkampányt indítanak a minél szélesebb körű támogatottság megszerzése végett. A muzulmán világ leghaladóbb alkotmányának nevezte az elfogadott szövegtervezetet az Egyesült Államok bagdadi nagykövete. Zalmay Khalilzad vasárnapi sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy az alaptörvény "a föderalizmus által garantálja Irak egységét". Szerinte a kurd vezetők visszavezették Irakba Kurdisztánt, azt a térséget, amely szavai szerint az elmúlt években nem alkotta Irak részét. Az amerikai nagykövet teljes mértékben biztosítottnak látja a nők politikai jogait is, mivel a tervezet szerint nőknek kell elfoglalniuk a december 15-én megválasztandó új iraki parlament helyeinek 25 százalékát.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK