Elérte az Egyesült Államok déli partjait hétfőn helyi idő szerint kora reggel az ötös erősségű Katrina hurrikán. A szél kilyukasztotta azt a New Orleans-i sportcsarnokot, ahova a városban maradt mintegy tízezer ember menekült. A hatóságok attól tartanak, hogy az egymilliós város jelentős része víz alá kerülhet.

A Katrina közeledtével helyi idő szerint hétfőn reggel New Orleans nagy részén megszakadt az áramszolgáltatás, a hurrikán viharos erejű előszelei háztetőket téptek le, és a tízezer embernek menedéket nyújtó híres sportstadion, a Superdome tetején is két lyuk tátong a legfrissebb jelentések szerint. A New Orleans Saints otthonául szolgáló stadionban most a louisianai nagyvárosban rekedt emberek keresnek oltalmat a gyorsan közeledő forgószél elől, amely mintegy hatvan kilométerre délre, Grand Isle-től keletre érte el a szárazföldet. A kupolában mintegy 19 emeletnyi magasságban nyílt kétméteres réseken bevágó eső miatt a stadion néhány szektorából átköltöztették az embereket. A kihalt utcákra esőt zúdító süvítő szelek ereje fokozódott, háztetőket téptek le, a lehulló törmelék pakoló gépkocsikat rongál meg.

A Katrina a dolgok legkedvezőtlenebb alakulása esetén 5-7 méter magas árhullámot zúdíthat a városra, amely helyenként két méterrel a tengerszint alatt fekszik. New Orleanst északon a Pontchartrain-tó partján, délen a Mississippi partján sok száz kilométer hosszú gátrendszer és állandóan járó szivattyúk és csatornahálózat védi a jó szerencsén kívül. A hurrikán által keltett árhullám azonban átcsaphat a gátakon, és elöntheti a lapos tálhoz hasonló New Orleanst, s akkor nem lesz hova szivattyúzni a vizet, ráadásul a szivattyúk is víz alá kerülhetnek.

A hétfőn reggel lefuttatott komputeres szimulációk szerint azonban a hurrikán "szeme" kelete kitérve a várost mégis elkerülheti, és így a legborúlátóbb jóslatok nem következnek be. Ilyen szerencsés irányváltás már többször is megmentette a múltban New Orleanst, legutóbb 1969-ben, amikor a Camille hurrikán tért ki keletre és Mississippi államra csapott le Louisiana helyett. A legsúlyosabb hurrikán pusztítás 1965-ben érte a várost, amikor a hármas kategóriába sorolt Betsy söpört végig a városon, és amely nyomán 60 ezer ember vált hajléktalanná, és a város egy része víz alá került.

A louisianai kormányzó, Kathleen Blanco szerint teljes áramkimaradásra, áradásra kell számítani, és feltehetően nem működik majd a vezetékes vízszolgáltatás. A város 70 százaléka a tenger szintje alatt fekszik, és gátak sora védi ugyan a Missisippi és a Mexikói-öböl vizétől, de a legmagasabbak is csak körülbelül 5 és fél méteresek, míg az előrejelzés szerint a vihar miatt 8 és fél métert emelkedik majd a tenger szintje.

A hatóságok elrendelték a város teljes kiürítését. Vasárnap estig becslések szerint több mint egymillió ember hagyta el az 1,3 milliós várost. A kivezető országutakon autók több kilométer hosszúságú sora próbált még az éjszaka folyamán is kijutni a veszélyzónából, de nem mindenkinek sikerült távoznia.  Körülbelül 20-25 ezer ember maradt, nekik a Louisiana Superdome nevű sportcsarnokban biztosítanak menedéket. A maradók közül többen arra panaszkodtak televízióknak adott nyilatkozataikban, hogy nem sikerült bérautót szerezniük a meneküléshez. Repülővel már hosszabb ideje lehetetlen a távozás, mert a térségben lezárták a reptereket.

A hatóságok szerint legalább másfél napig tombol majd a vihar a térségben. Az ott ragadt embereket arra szólították fel, hogy legalább az épületek második-harmadik szintjén tartózkodjanak, és ne menjenek az ablakok közelébe.

A Katrina vasárnap ötös fokozatúra erősödött. Az ötös fokozat a legmagasabb a Saffir-Simpson-skálán, az ilyen besorolású forgószél végzetes károkat okozhat. A vihar központjától 160 kilométeres távolságban is hurrikánerejű szelek tombolnak, míg trópusi erejű széllökések fordulhatnak elő még közel 400 kilométerre a hurrikán szemétől is. A vihar miatt legalább 60 kilométer per órás széllökésekre számítanak Louisiana, Mississippi és Alabama partjainál is. Ilyen erősségű hurrikán mindössze háromszor csapott le az Egyesült Államok területére azóta, hogy feljegyzik a forgószelek átvonulását.

MTI/[origo]