Közel ezer halott a síita tömeghisztériában

2005.08.31. 10:50

Legalább 965 ember vesztette életét, 465-en megsebesültek, amikor valaki azt kezdte kiáltozni Bagdadban egy síita vallási ünnepen részt vevő tömegben, hogy öngyilkos merénylők vannak közöttük. A bekiabálás hatalmas tömeghisztériát okozott, a pánikba eső emberek egymást taposták halálra, és kergették a Tigrisbe egy hídról. Az iraki egészségügyi minisztérium azonban úgy véli, hogy az ezret is elérheti a halálos áldozatok száma.

Legalább 965 ember meghalt és 465-en megsebesültek Bagdadban egy síita vallási ünnepen kitört tömeghisztériában. Az iraki egészségügyi minisztérium szerint a halálos áldozatok száma elérheti az ezret is. A pánik akkor kezdődött, amikor a tömeg éppen egy hídon keresztül vonult, és valaki azt kezdte kiáltozni, hogy öngyilkos merénylők vannak közöttük. A megrémült emberek egymást halálra taposva igyekeztek menekülni, sokan egyenesen leugrottak a Tigrisen átívelő hídról. A rendőrség szerint néhány embert halálra taposott a tömeg, de a többség a folyóba fulladt.

A CNN szerint a katasztrófa akkor következett be, amikor a pánikba esett tömeg nyomása alatt kidőlt a híd egyik korlátja. Több százan zuhantak le a harmincméteres mélységbe. A rendőrség szerint az áldozatok száma még nőni fog, ahogy egyre több holtttestet emelnek ki a folyóból. A városrészben öt kórházat árasztottak el a sérültekkel és a halottak, a folyó tele lett holtakkal, a hatóságok és a hívők szerda késő délután is még áldozatokat húztak ki a vízből.

Az al-Arabíja televízió bagdadi kórházat mutatott be, ahova a szerencsétlenség halálos áldozatainak tetemeit beszállították. Holttestekkel elborított hosszú folyosószakaszok voltak láthatók a felvételeken. A CNN hírtévé kórházi forrásokból olyan értesülést is közölt, hogy ötven halotton mérgezés nyomai mutatkoztak. A mérgezés hírét egyelőre nem erősítették meg.

Miért gyűltek össze?
A síiták minden évben megemlékeznek a hetedik imám, Músza al-Kázim haláláról. Imám- nak hívják a közösség vallási vezetőjét, aki isteni vezetés alatt áll, tévedhetetlen és bűnte- len. Músza al-Kázim 799-ben halt meg, egy bag- dadi mecsetben nyugszik.

Egy Washington Post által idézett szemtanú szerint "Amikor az emberek a hídon voltak többen is elkezdtek kiabálni, hogy a híd össze fog omlani, fel fog robbanni. Az emberek pánikba esve kezdtek rohanni, egymást lökdösve próbáltak menekülni. Többen elestek, azokra rátapostak. A többiek levetették magukat a hídról" - mondta a közelben lakó Halid Fadl.

Ibrahim Dzsafari iraki kormányfő háromnapos gyászt rendelt el a szerencsétlenség miatt.

A tömeghisztéria a Kazimíja mecset közelében tört ki helyi idő szerint szerda délelőtt fél tizenkettő körül. A mecset szomszédságában alig pár órával korábban - reggel negyed kilenc körül - aknavetőgránátok csapódtak be. Akkor hét ember vesztette életét, és 36-an megsebesültek. Az aknavetős támadás is kisebb pánikot okozott, egy iraki katonatiszt szerint "Sok nő és gyerek fakadt sírva". Meg nem erősített jelentések szerint a sérültek többsége nő.

A városrészben síiták százezrei gyülekeztek - egyes jelentések szerint egymillióan is összegyűltek -, hogy megemlékezzenek a Kazimíja mecsetben nyugvó Musza al-Kázím - a síiták hetedik imámja - mártírhaláláról, annak évfordulóján. A tömegszerencsétlenség színhelyének közelében minden utca roppant szűk, ami megnehezíti a mentés munkálatait, a sérültek elszállítását a döbbent, rémült emberek sokaságán át - jelentette az MTI.

Forrás: al-Arabíja
Az áldozatok sora egy kórházban

A BBC News bagdadi tudósítója szerint az incidensek egyértelműen a vallási feszültség tovább fokozását célozták. A síiták és a szunniták között már meglévő ellentéteket a napokban tovább mélyítette az iraki alkotmánnyal kapcsolatos vita.

Az alaptörvény-tervezet élesen megosztja az iszlám két legnagyobb iraki irányzatának híveit. A síita többség a kurdokkal megtámogatva a szunniták akarata ellenében elfogadtatta az iraki parlamenttel az alkotmány szövegét, amelyről a közeljövőben népszavazáson döntenek. A szunnita vezetők arra szólították fel hittársaikat, hogy bojkottálják a referendumot.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK