Ezernél is több halott Bagdadban

2005.09.01. 12:06

Ezernél is nagyobb már a bagdadi síita vallási ünnepen történt tömeges tragédia ismert halálos áldozatainak száma. Irakban háromnapos nemzeti gyászt tartanak.

Az al-Dzsazíra arab műholdas hírtelevízió jelentése szerint 1033-an vesztették életüket és 322-en sérültek meg szerdán a bagdadi Azamíja-hídon támadt pánikban, amelyet a legtöbb jelentés szerint egy készülő terrorakcióról szóló híresztelés váltott ki.

Iraki síiták hatalmas - egyes hírek szerint másfél milliós - tömege vonult egy síita szentély (a síiták hetedik imámja, Musza al-Kázím mauzóleuma) felé, hogy részt vegyen egy gyászünnepen, amelyet a síiták évről évre megrendeznek a VIII. században élt imám halálának évfordulóján. Állítólag a tömegben egyszer csak elkiáltotta magát, hogy két öngyilkos merénylő vegyült a tömegbe, s minden pillanatban várhatók a robbanások. Kitört a pánik; a rémült emberek egymást letaposva próbáltak biztonságos helyre menekülni. Sokan a Tigris folyóba zuhantak és megfulladtak, mert a hatalmas tömeg nyomásától ledőlt a híd korlátja.

Sok ellentmondó és részben rejtélyes jelentés született a tömeges tragédia okáról. Volt olyan változat, amely szerint aknavetős támadás idézte elő a pánikot, sőt kórházi forrásokból olyan hírek is kiszivárogtak, hogy a tragédia helyszínéről beszállított tetemek némelyikén mérgezés jelei látszottak. Csütörtökön minden bagdadi mecsetben imát mondanak az áldozatok lelki üdvéért. Az iraki kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el szerdán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK