Fegyveres bandák uralják New Orleanst

Káosz uralkodott el New Orleansban, sok helyen fegyveres rablóbandák garázdálkodnak. A város polgármestere ezért rendkívüli állapotot hirdetett ki és 1500 rendőrt arra utasított, hogy szakítsák félbe a túlélők mentését, s vegyék fel a küzdelmet a fosztogatókkal. Bush elnök "zéró toleranciát" hirdetett meg a törvénysértőkkel szemben.

New Orleansban a hurrikán és az árvíz után most a fegyveres rablóbandák okoznak komoly problémát. A város több részén megszűnt a közrend, a fegyveres csoportok egyre erőszakosabban fosztogatnak.

New Orleans polgármestere az eluralkodó káoszban kihirdette a rendkívüli állapotot, és 1500 rendőrt arra utasított, hogy szakítsák félbe a túlélők mentését, s vegyék fel a küzdelmet a városban és környékén fosztogató fegyveres bandákkal. "Mindent meg fognak tenni, amire szükség van" a helyzet ellenőrzéséhez a statárium körülményei között - mondta Ray Nagin.

Bush elnök csütörtökön az ABC televíziónak nyilatkozva "zéró toleranciát" hirdetett meg a törvénysértőkkel szemben, legyen fosztogatásról, a benzinárakkal való nyerészkedésről vagy az áldozatoknak adakozni kész emberek becsapásáról.

Emellett a Pentagon tovább tízezer nemzeti gárdistát vezényelt Mississippi, Louisiana és Alabama államokba, ahol már 11 ezren vesznek részt a közrend helyreállításában és a mentésben.

Eközben tovább folytatják a mentést, a becslések szerint még mindig ezrek lehetnek a víz fogságában. A haditengerészet négy hadihajót indított el a norfolki hadikikötőből New Orleansba, köztük az Iwo Jima partraszállító hajóóriást, amelyek gyógyszert, ivóvizet és mentésre kiképzett személyzetet visznek magukkal. Csatlakozik hozzájuk a Baltimore-ból kifutó Comfort kórházhajó is.

A Superdome stadionban meghúzódó csaknem húszezer ember kitelepítése megkezdődött, az első buszkaraván már meg is érkezett a texasi Houstonba, ahol az óriási Astrodome baseball-stadionban helyezik el őket. Az evakuálást csütörtökön átmenetileg félbeszakították, mivel ismeretlenek rálőttek az evakuálásban közreműködő egyik helikopterre. Randalírozó elemek a Superdome körül szemétből, hulladékból máglyákat gyújtottak. A sportstadion előtt helyi idő szerint csütörtök délelőtt hatalmas tömeg várakozott arra, hogy elszállítsák őket.

A hatóságoknak a fosztogatókon kívül a járványok kivédésére is gondolniuk kell. Főleg emésztőrendszeri megbetegedésektől tartanak, miután New Orleans 80 százaléka víz alá került, és a csatornák kiöntöttek. Tízezer kórházi beteget is el kell szállítani a környező államokba. Nyolc egészségügyi központot kell kiüríteni, amelyek az áradás ellenére folyamatosan fogadják a sebesülteket és az olyan betegeket, akiknek rendszeres ellátásra - dialízisre, besugárzásra - van szükségük. A börtönökből több ezer embert kell evakuálni és más hasonló intézményekben helyet csinálni nekik.

Becslések szerint egy hónapig is eltarthat a gátak befoltozása után, mire a vizet kiszivattyúzzák a városból, az ivóvízvezeték-hálózat átmosása is legalább egy hónapot vehet igénybe. Az elektromos hálózat helyreállításánál a vízbe gázoló szerelőknek mérges kígyókra is ügyelniük kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKK