Pokoli hellyé vált New Orleans

2005.09.02. 7:28

Pénteken robbanások döreje hallatszott New Orleansban. Az elöntött város utcáin garázdálkodók már a mentőegységekre és a kórházakra is rátámadnak. Egyre több ember jön elő eddigi menedékéből, hogy biztonságosabb helyre jusson, de nincs elég busz a városban rekedtek elszállítására. A városi sportcsarnoknál az emberek szemét, ürülék, és holttestek kupacai között várják a megmentést. A rendre ügyelő katonák engedélyt kaptak, hogy tüzet nyissanak a fosztogatókra. A károk elérhetik a 100 milliárd dollárt.

Robbanások döreje hallatszott a Katrina hurrikán és az azt követő árvíz által sújtott New Orleansban - jelentette az MTI. A rendőrség nem tudja még, mi történt pontosan, de valószínűnek tartja, hogy vasúti kocsik robbantak fel. "Azon vagyunk, hogy a helyszínre hozzunk egy veszélyes anyagokkal foglalkozó szakcsoportot, mert a nyugtalanság fő oka az, hogy nem tudni, mi szabadult el" - mondta egy rendőrségi illetékes. Először egy nagyobb robbanás volt, amelyet vörös és narancsszínű lángok kísértek, majd egy sor kisebb detonáció hallatszott, amit sűrű, fekete füst követett. A rázkódásokat az egész belvárosban érezni lehetett. A robbanások és tűz okozta károkat még nem mérték fel.

A városban anarchiába süllyedt a mentés és az evakuálás. A fékevesztett tömeg üzleteket fosztogat, nőket erőszakol meg, banditák autókat rabolnak, az utcákon holtestek hevernek, és már a mentést végző helikopterekre és rendfenntartókra is tüzet nyitottak fegyveres randalírozók. Egy kórháznak például le kellett állítani a kitelepítését, mivel heves tűz alá vették. A hatóságok arra szólítottak fel több tévés forgatócsoportot, így a CNN-t is, hogy ne merészkedjenek a városba, mert nem tudják garantálni biztonságukat.

A városban nemzeti gárdisták járőröznek, közöttük Irakból visszatért amerikai katonák. A háromszáz katona töltött géppisztolyokkal járőrözik az elemi csapás sújtotta városban, és engedélyt kapott, hogy tüzet nyisson a tragédiát kihasználó fosztogatókra - jelentette be csütörtök este Kathleen Blanco, az Egyesült Államok Louisiana államának kormányzója. A hatóságok egy ideiglenes fogdát is felállítottak. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter csütörtökön bejelentette, hogy 1400 nemzeti gárdistát vezényelnek New Orleansba a már ott levő 2800 fő megerősítésére. A rendőrség ugyanakkor nagy gondban van, mivel a munkatársak 20 százaléka nem jelentkezett szolgálatra.

A kiéhezett, elgyötört, elszállításra váró túlélők körében a sajtóbeszámolók szerint egyre erősebb a düh a segítség késlekedése miatt. Volt, hogy egy élelmiszert és vizet hozó katonai helikopter az előretóduló tömeg miatt egyszerűen nem tudott leszállni, így három méteres magasságból dobták le a rakományt. A CNN túlélőkre hivatkozva azt jelentette, hogy a csónakos mentőcsapatok tevékenységét biztonsági okokból leállították, amit ugyanakkor a szövetségi katasztrófa-elhárítás tagadott.

Ray Nagin polgármester kétségbeesett segélykiáltásnak nevezte a CNN televíziónak adott nyilatkozatát, amelyben közölte, hogy Luisiana Superdome-ban elfogyott a víz is és az élelem is, és nincs elég busz, hogy az embereket el tudják vinni a városból. A katasztrófavédelem iskolabuszokat irányít egész Louisianából New Orleansba, hogy el tudják szállítani az embereket.

A Superdome-ban 20 ezer ember volt, amikor az evakuálás megkezdődött, helyi idő szerint csütörtök délutánra azonban 30 ezerre emelkedett a számuk: sokan ide tartanak a város más részeiből abban a reményben, hogy onnan lehet a leghamarabb kijutni New Orleansból. Az ott lévő emberek szemét, ürülék és holttestek kupacai között várják a megmentést - írja a CNN.

Az evakuált emberek első csoportjai ugyanakkor már megérkeztek az 560 kilométerre levő texasi Houstonba, ahol az Astrodome fedett baseball-arénában 25 ezer ember fogadására készültek fel. Az érkezők lezuhanyozhatnak, meleg ételt kapnak és lepihenhetnek a légkondicionált sportcsarnokban.

A leggyengébbeket New Orleansból a közeli Baton Rouge-ba, Louisiana állam negyedmilliós fővárosába viszik, amelynek a lakossága a menekültekkel megduplázódott. Dél-Louisiana és Dél-Mississippi számos települését elárasztották a New Orleansból és máshonnan elmenekült emberek, akik szállodákban, útszéli motelekben vagy rokonoknál húzták meg magukat. A rendkívüli helyzetek szövetségi hivatalának (FEMA) szervezésében légi úton élelmet és ivóvizet dobnak le Mississippi államban azokban a körzetekben, amelyek a pusztítás és a kidőlt fák miatt egyelőre megközelíthetetlenek.

A Risk Management Solutions nevű, természeti katasztrófákra szakosodott cég szerint a károk elérhetik a 100 milliárd dollárt. A károk legalább fele adódik abból, hogy New Orleanst elárasztotta a víz. Időközben kiderült az is, hogy a Katrina hurrikán legkevesebb 350 ezer házat rombolt le vagy károsított meg, és ötszázezer-egymillió embernek lesz szüksége új otthonra. A német Hannover Re biztosító 30 milliárd dolláros kárbecslést tett közzé pénteken a biztosított javakat illetően.

George Bush amerikai elnök 10 milliárd dolláros összeget kért sürgősséggel a kongresszustól a FEMA költségeinek a fedezésére, amely már most naponta 500 millió dollárt költ a három déli államban a mentési munkálatokra. Bush elnök csütörtökön két volt elnököt, apját, idősebb George Busht és Bill Clintont kérte fel a magánadományok és segélygyűjtő akciók koordinálására. Scott McClellan fehér házi szóvivő csütörtökön jelezte, hogy az Egyesült Államok külföldi segélyt is elfogad. A szóvivő kijelentette: "nyitottak vagyunk az összes külföldi segélyajánlat előtt, és úgy gondolom, hogy szükség esetén el is fogadjuk őket". Olaszország csütörtökön segélyt ajánlott fel az Egyesült Államoknak, és már fel is készített két katonai szállítógépet. A légi járművek felszereléseket és szakembereket juttathatnak el a katasztrófa sújtotta övezetekbe.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK